18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Nem múltam el 18 éves
https://444.hu/assets/dayz.jpg

Patkányszimulátor: a DayZ 5 leggusztustalanabb jelenete

2014 február 18., kedd 21:04
77
  • A DayZ-ben egyetlen cél létezik: a túlélés.
  • Hogyan él túl az ember?
  • Öl. És az még a legkevesebb.

A világért sem akarnám itt a morális pánikot gerjeszteni, de vitathatatlan, hogy a DayZ a számítógépes játékok történetének leggusztustalanabbika. És még csak nem is úgy, ahogy elsőre gondolná az ember. A Doomban is folyik a vér, a Quake-ben is omlik a bél, a Call of Duty, a Crysis és a Battlefield sem szól másról, mint az öldöklésről. Ha nem tudták volna, a GTA-ban kurvák is vannak, és el lehet ütni a nyugdíjast a zebrán, ami aztán már tényleg borzasztó.

Na de ami a DayZ-ben zajlik, az túltesz mindegyiken. És az a legérdekesebb, hogy

erről a játék tehet a legkevésbé.

A DayZ önmagában egy hatalmas, néptelen világ, aminek a modelljét a Cseh-középhegységről készített műholdas felvételek adják. Vannak benne falvak, városok és katonai bázisok, ahol lehet találni ennivalót, innivalót, felszerelést és fegyvert (további részletek az indexes Hernádi Levente kitűnő cikkében).

Gépi, előre programozott ellenfél viszont néhány ügyefogyott zombin kívül nincs. A DayZ-t maguk a játékosok teszik a világ leggusztustalanabb játékává.

A valóság szimulációjára vállalkozó számítógépes játékokban általában van jó, és van rossz. Lehet az egyik vagy a másik oldalra állni, létezik bűn, létezik büntetés, esetleg valami felsőbb szervező erő, a közjó érdekében munkálkodó, láthatatlan igazságtevő. A DayZ-ben viszont se jó, se rossz, se rendőr, se bíró, és a puszta túlélésen kívül semmi cél. A program adta kereteken belül a játékosok hozzák a szabályokat, és utána ők is szegik meg azokat.

És bár vannak, akik jónak állnak, szerveznek zöldfülűeket mentő szabadcsapatokat, és küzdenek azzal, amit ők gonosznak gondolnak, ennek a játéknak a világa leginkább mégis a híres stanfordi börtönkísérletéhez hasonlít: teremtsd meg a megfelelő kereteket, és nézd végig, ahogy az ember egyik pillanatról a másikra kivetkőzik magából, és úgy lealjasodik, hogy a saját anyja se ismerne rá. Konkrétan kisgyerekeket aláz, nőket vetkőztet meztelenre, és férfiakat erőszakol meg. Csodálatos siker: amit az ember civilizáció néven 12 ezer év alatt összehozott, azt a DayZ-ben ugyanő egy röpke óra alatt lerombolja. Aztán feltölti a Youtube-ra. Itt van 5 szemléletes példa.

1. Adok morfiumot, aztán meghalsz

Beszólt a fegyvertelen csávó? Egy lövéssel eltöröm a lábát, aztán dobok neki egy kis morfiumot. Ahogy hason csúszva az életéért küzd, meggondolom magam, és inkább lelövöm.

2. Nő vagy? Vetkőzz. Férfi vagy? Meghalsz

Nő vagy? Letérdeltetünk, megbilincselünk, levetkőztetünk, aztán eltűnsz., Férfi vagy? Fuss az életedért! Ahogy futsz, agyonverünk egy fejszével.

3. Az életedért könyörögsz, kisfiú? Meghalsz

A kisgyerek mindenét odaadná, csak hagyjuk életben. Megbilincseljük, meztelenre vetkőztetjük, megkérdezzük, AIDS-es-e, börtöncsicska volt-e, molesztálták-e az elmúlt fél évben. Tagadja. Mondjuk neki, hogy fusson az életéért, aztán ahogy menekül, megöljük.

4. Azt mondod, barát vagy? Meghalsz

A DayZ-ben a varázsszó a friendly, vagyis hogy barát vagyok, nem ellenség. Kár, hogy ritkán lehet elhinni. Az egyik legnagyobb féreg, DevildogGamer életében először kipróbálja, milyen az, ha az ember bizalommal közelít a másikhoz. Természetesen azonnal lelövik.

5. Nyugi, nem bántunk! Csak megerőszakolunk, aztán meghalsz

- Állj! Nem ölünk meg. Hopp, bocs, mégis megöltünk. Most megyünk a barátod után. - Állj, a barátodat megöltük, de téged nem bántunk! Csak levetkőztetünk, mi is nekivetkőzünk, és megerőszakolunk. Aztán fejbe lövünk.

 

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt