Ukrán válság: A szankcióktól sem riadna vissza a magyar külügy

Tbg
külföld
2014 február 19., 15:24
comments 18

Az ukrán kormány szerepe a politikai rendezésben meghatározó, ezt a felelősségvállalást akár szankciókkal is ki kell kényszerítenie a nemzetközi közösségnek, ugyanakkor támogatnia is kell a helyzet politikai megoldását.

- fogalmazott Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke. A külügyminisztérium az ukrán válságra reagált szerdán, a lényeg:

  • A kormány elítéli az erőszakot, de a felelősök megnevezésével még kivárnak.

Meg kell vizsgálni, valójában mi történt kedden.

  • A Kijevbe utazást senkinek sem ajánlják, ha mégis, az utcán ne tartózkodjon senki.
  • Kárpátalján a helyzet nem fajult el.
  • Operatív törzs állt fel a helyzet kezelésére, az irányító Pintér Sándor.
  • Az EU-nak támogatni kell az ukrajnai európapárti törekvéseket.
  • Oroszország is tehetne valamit az ügy megoldása érdekében.
  • Az EU külügyminiszterei csütörtökön rendkívüli ülést tartanak az ügyben.

Bajnai Gordon még a külügyminisztérium sajtótájékoztatója előtt dorongolta le a kormányt, amiért késlekedik az állásfoglalással.

Ne keletkezzen az a gyanú, hogy a "paksi paktum miatt nem mer megszólalni"

Az ellenzéki baloldali összefogás (Együtt-PM, MSZP, DK) közös közleményében, amiben az erőszak beszüntetésére szólítottak fel, azt írta:

Az Ukrajnában kialakult politikai válság immár nem csak elvi vita arról, hogy az ország Keletet vagy Nyugatot választja, hanem emberéleteket is követelő véres harc.

A Jobbik szerint Ukrajna a polgárháború szélére sodródott, az erőszakos cselekmények Kárpátaljára is átterjedtek, de az ellenzéki párt arra kéri a kárpátaljai magyarságot, hogy ne üljön fel a provokációknak, és próbáljon meg kimaradni az eseményekből, tolmácsolta az MTI a jobbikos Szávay István szavait. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.