Obama még sose gyűlölte ennyire Putyint

külföld
2014 február 20., 05:08
comments 174
photo_camera Alexey Kudenko/Host Photo Agency via Getty Images

Egy kisebb összecsapást leszámítva kitartott az átmeneti tűzszünet Kijevben csütörtökre virradó éjjel. Kijev egyik kerületi önkormányzatát száz, baseballütőkkel és Molotov-koktélokkal felfegyverkezett tüntető próbálta megszállni, ők rátámadtak a kivonuló rendőrökre is, de nem lett belőle nagyobb összecsapás.

A Majdanon még lobognak a tüzek a barikádokon, de egyik fél se mozdult.

Viktor Janukovics elnök szerda este állapodott meg a tűzszünetben az ellenzék három vezetőjével, Vladimir Klicskóval, Arszenij Jacenjukkal és a szélsőséges nacionalista Oleh Tyahnyibokkal. A helyzet ennek ellenére képlékeny - a három ellenzéki vezetőnek kevés befolyása van a Majdant uraló csoportokra.

Csütörtök reggel három EU-s külügyminiszter, a francia Laurent Fabius, a német Frank-Walter Steinmeier és a lengyel Radoslaw Sikorski együtt Kijevbe utaznak, hogy Janukoviccsal egyeztessenek a hogyan továbbról.

A tűzszünetet Barack Obama is üdvözölte - ő Mexikóban van a kanadai miniszterelnökkel a NAFTA-tárgyalásokon. Ennél fontosabb viszont, hogy Obama szokatlanul erős szavakkal üzent Vlagyimir Putyinnak, mert szerinte Oroszország Szíriában és Ukrajnában is aktívan beavatkozik az uralkodó rezsim oldalán.

"Ebben a helyzetben van egy ország, ami egyértelműen Oroszország kliense, és egy másik, aminek a kormányát Oroszország támogatja. Ennek a két országnak a lakói mást gondolnak az országuk jövőjéről. Ez annak a kifejezése, hogy a szíriai és az ukrán nép elismeri az alap szabadságokat, a szólásszabadságot, a gyülekezési szabadságot és a választás szabadságát" - mondta, hozzátéve, hogy

"Putyin úr mást gondol ezekről, ez gondolom nem titok."

Szerinte most "súlyos nézeteltérés" van az Egyesült Államok és Oroszország között a kérdésben, az utóbbi "hidegháborús sakktáblaként tekint" Ukrajnára és Szíriára, ezzel szemben az USA "az emberek pártján áll".

A nyilatkozat alapján Obama és Putyin az elmúlt években folyamatosan romló személyes viszonya elérte eddigi mélypontját.

Arról, hogy mi történt szerdán, itt olvashat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt