Áfacsalás: a legfőbb ügyész szerint is adócsalás és hivatali visszaélés történhetett

bűnügy
2014 február 21., 13:12
comments 13

Hivatali visszaélés, adócsalás és csalás bűntettének gyanúját keltik azok az adatok, amelyek a volt adóhivatali munkatárs, Horváth András által tett feljelentés nyomozása alatt eddig felmerültek – közölte a legfőbb ügyész. Polt Péter ezt Schiffer András és Vágó Gábor LMP-s képviselők Milyen konkrét lépések történtek az áfacsalások ügyében? című írásbeli kérdésre válaszolta, és a válasz ma került fel az Országgyűlés honlapjára.

Az eljárás jelenlegi szakaszában a nyomozó hatóság az adóellenőrzések eredményének állítólagos meghiúsulása érdekében félreállított munkacsoport személyi összetételét, tevékenységét és a feljelentő által hivatkozott adóellenőrzéseket és belső vizsgálatokat térképezi fel – írja Polt Péter.

Horváth András feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség tavaly november 13-án feljelentés-kiegészítést kért, majd a Nemzeti Nyomozó Iroda Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya december 9-én nyomozást rendelt el. Később Horváth Andrást is meghallgatták. Az ügyben a nyomozás folyamatosan és időszerűen halad – írja Polt.

Horváth András tavaly november elején tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy nagyobb hazai cégek és multik évente több mint 1000 milliárd forintnyi adót csalnak el, amihez kormányzati körök támogatásával az adóhatóság is asszisztál. A NAV visszautasította a vádat, és rágalmazás miatt feljelentést tett volt munkatársa ellen. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.