Felálltak a civilek a nemzeti atomenergia-kerekasztal mellől

Sem az Energieklub, sem az EMLA Egyesület, sem pedig a Greenpeace nem folytatja munkáját a nemzeti atomenergia-kerekasztal munkájában. A három szervezet ezt közösen közölte csütörtökön. Az ok természetesen a paksi bővítés ügye.

A három civil szervezet régóta hangoztatja, hogy nem lehet jó döntést hozni az atomerőmű bővítésének szükségességéről és adott esetben megvalósításának módjáról, ha a részletek, az ehhez kapcsolódó tanulmányok, információk nem állnak a nyilvánosság rendelkezésére.

Márpedig sem a kormány, sem a Magyar Villamosművek nem voltak hajlandók megosztani a kért adatokat a szervezetekkel.

Paks 2 gazdaságosságáról nem lehet érdemi szakmai vitát folytatni a szükséges beruházások háttérszámításainak és költségeinek ismerete, valamint a nemzetgazdasági, társadalmi, környezetvédelmi, energiapolitikai és egyéb hatások ismerete nélkül. Amint ezek az adatok rendelkezésre állnak, a civilek folytatják a szakmai munkát

- közölték az MTI-vel.

A szervezetek közölték azt is, bár a kormányzat és az érintett hatóságok valódi érdekegyeztetésnek tekintik a kerekasztal működését, érdemi informálás ezeken az üléseken nem folyik. (MTI)

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.