Martonyi János orvosi igazolást is tud adni arról, hogy belázasodott

POLITIKA
2014 február 21., 15:31
comments 23

Martonyi János gyanúsan sokáig hallgatott Ukrajna ügyében, tegnap este pedig a makói Hagymaházban vendégeskedett volna a Makói Polgári Szalon meghívására. Kaleta Gábor külügyi szóvivő viszont azt mondta, hogy Martonyi oda sem ment, mert szerda este belázasodott, és azóta otthon feküdt, ezért nem tudott elmenni a brüsszeli programra sem, az EU országok külügyminiszterei rendkívüli tanácskozást kezdtek Ukrajna ügyében. Kaleta azt mondta, hogy a tanácskozás váratlanul jött, és az orvosokon múlik majd, hogy a külügyminiszter ma fel tudja-e venni a munkát.

Martonyi felolvasta a híreket

A külügyminiszter ma délután sajtótájékoztatót tartott, amiben arról beszélt, hogy mi történt ma Ukrajnában. Egy aktával sétált be, majd lassan és nehézkesen azt mondta: a hangja egy kicsit elment az elmúlt egy-két napja. Elmondta, hogy a Külügyminiszterek különböző országokban máshogy kommunikálnak, mi Magyarországon közleményt adunk ki a magyar kormány álláspontjáról.

photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A mai közleményükben üdvözlik az ukrajnai megállapodást – mondta, majd felolvasta a jó híreket.

A RADA az első pontnak már eleget tett, azaz érvénybe léptette a 2004-es alkotmányt – mondta Martonyi, aki feltételezi, hogy az új amnesztiatörvény megfelel a megállapodóknak. Ezután tovább folytatta, hogy mi áll a megállapodásban. Majd bejelentette, hogy gyorssegélyt nyújt Magyarország hétfőn a sebesülteknek és áldozatoknak, illetve a sebesültek befogadására készen állunk. „A határforgalom az normális, a vízumkérelem sem növekedett” – mondta.

Úgy tűnik több forrásból, hogy Kárpátalja kivételes megye, erőszakos cselekmények nem nagyon voltak, ott sokkal több a megértés és a tolerancia, mint másutt – mondta Martonyi.

A területileg egységes Ukrajna Magyarország alapvető érdeke – mondta Martonyi, aki bízik abban, hogy megnyugszik Ukrajna. Továbbra sem tanácsolják az Ukrajnába utazást.

Orvosi igazolást is tud adni

Fábián Tamás az Origótól megkérdezte, miért nem vett részt Brüsszelben a külügyminiszterek tanácskozásán, és Németh Zsolt miért nyilatkozta, hogy Ukrajnának az IMF segítségére is szüksége van. A válaszok:

  1. Martonyi orvosi igazolást is tud adni, mert belázasodott.
  2. Mert a pénzügyi segítség olyan jelentős kell, hogy legyen, amire Ukrajnának szüksége van, ami miatt feltehetően szükség lesz az IMF részvételére is.

Csonka Anna az Indextől azt kérdezte, hogy az elmúlt napokban több EU-s országban is behívták az ukrán nagykövetet a külügyminisztériumba. Magyarország miért nem? Martonyi erre azt felelte, hogy nem látják ennek szükségét, és a magyar kormány az álláspontját világosan kifejezte. Ha a helyzet Ukrajnában nem oldódik meg, akkor még erre is sor kerülhet.

Martonyi gratulált külügyminiszter-kollégáinak, és azt mondta: igenis az EU betölti azt a szerepet, amit ilyen helyzetben be kell töltenie. Az Unió megfelelő súllyal lépett fel, és kétségtelen, hogy Németország szerepe megkerülhetetlen.

A magyar kormány külpolitikai és belpolitikai téren is megtette, amit meg kell – mondta.

A felelősség a hatalomé

A vs.hu újságírójának kérdésére, hogy ki mennyire felelős az ukrán felek közül az erőszakért, azt mondta: az erőszakot mindkét oldal részéről elítélik, de a politikai felelősség egyértelműen a hatalmat terheli.

Rónai Tamás a Népszavától azt kérdezte, hogy tud-e az EU perspektívát adni Ukrajnának, amikor nem éppen bővüléspárti a hangulat az Unióban. Martonyi szerint ha lesz társulási megállapodás, akkor tovább kell majd vinni a folyamatot, az eddigi megállapodások eddig mindig továbbvezettek.

Az újságíró másik kérdése az volt, hogy mit gondol Martonyi arról, hogy szlovák szélsőjobbos politikussal tanácskozott a magyar nagykövet. Ezt a kérdést nem kívánta kommentálni Martonyi, mert nem ismeri a részleteket, és most kizárólag Ukrajnával foglalkozik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.