Timosenko szabad

külföld
2014 február 22., 11:55
comments 99

Kiengedték a börtönből Julija Timosenkót, röviddel az után, hogy az ukrán parlament megszavazta a szabad lábra helyezését - jelentették urkán források. Az ügyvédje szerint viszont még a börtönkórházban van a volt kormányfő, akit Harkivban tartanak fogva. Abban a városban, ahova állítólag Janukovics elnök visszavonult Kijevből.

A volt miniszterelnököt 2011. augusztus 5-én tartóztatták le azzal a váddal, hogy két évvel korábban rossz gázüzletet kötött az oroszokkal, valójában politikai okok miatt vették vád alá. 2011 októberben hét év börtönre ítélték. A határozathoz nem kértek elnöki engedélyt. Janukovics hollétéről amúgy sem tudni semmi biztosat, állítólag az orosz határhoz közeli Harkivban mond majd beszédet még valamikor ma.

A mészárlást vezénylő, ezért pénteken leváltott, és valószínűleg Fehéroroszszágba menekül belügyminiszter helyett újat válaszottak, mégpedig Timosenko közeli munkatársát, Arszenyij Avakovot. A parlament új elnöke, Olekszandar Turcsinov is a volt miniszterelnökhöz áll közel. Őt bízták meg a kormányzati munka irányításával is, az új kabinet felállításáig.

photo_camera A házelnök, egyben átmeneti kormányfő, Turcsinov Fotó: AFP

És leváltották a legfőbb ügyészt is, aki állítólag napok óta nem jelent meg a munkahelyén.

Arról is döntöttek, hogy visszatérnek a 2004-es, az elnök jogkörét korlátozó alkotmányhoz.

A törvényhozást kivülről egyébként a tüntetőkből szervezett gárda védi. Leginkább attól, hogy a benti eseményeket figyelemmel követő tüntetők ne rohanják meg a törvényhozás épületét. A kormányzati negyed felett teljesen átvette az irányítást az ellenzék.

Ami még hátra van: a szavazás Janukovics leváltásáról. Ez valamikor kora délután lesz,

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.