Az ukrán parlament eltörölte a kisebbségi nyelvhasználatot

2014 február 23., vasárnap 12:31
139

Janukovics hatalmának felszámolása után a nemzetiségi kérdéssel kezdett foglalkozni az ukrán parlament. Első lépésként eltörölték a 2012-es nyelvtörvényt, amely minden olyan régióban engedélyezte a kisebbségi nyelvhasználatot, ahol a kisebbség részaránya meghaladja a tíz százalékot. Így lehetett a magyar hivatalos regionális nyelv a kárpátaljai Beregszászon.

A nyelvtörvény elsősorban az ukrán nacionalistákat zavarta, akik az orosz szeparatizmus eszközének tartották azt. Ukrajna keleti és déli területein jelentős számban élnek magukat orosznak vallók - a Krím-félszigeten többségben is vannak -, az oroszajkúak pedig többségben vannak. Az ukránok jelentős része amúgy kétnyelvű. (MTI)

UPDATE: Oleh Tyahnyibok, a szélsőjobboldali Szvoboda vezére szerint a nyelvtörvényt azért kellett eltörölni, mert súlyos törvénysértés árán fogadták el 2012-ben. Ígéretet tett rá, hogy hamarosan egy új, mindenkit kielégítő nyelvtörvényt dolgoznak ki.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt