Szíria első női mártírja

külföld
2014 február 26., 20:50
comments 34

Asszad elnök rezsimét támogató facebook oldalakat ellepte, a hivatalos tévéből is ömlik Mirfaat Mohamed Saedd története. Hogyan lett a fiatal lányból az első szír női mártir?

Syrian-Female-Fighter_620x620-023527854000

A 2011 óta tartó szír polgárháborúban mindkét oldalon harcolnak fegyver a kezükben nők is, de az első állami propagandában is megjelenő történet Mirfaaté lett. Hivatalosan női tagja nem lehetne az állami hadseregnek, de a harcok már olyan régóta húzodnak, hogy irodai munkára muszáj volt besorozni embereket, így került a lányra és nővérére is a terepmintás ruha. Később a lányt egy dariai ellenőrzőponthoz vezényelték, Damaszkus mellé. Múlthéten támadták meg felkelők a átkelőt, ebben a harcban esett el Mirfaat is. Halálhírét pillanatok alatt szétkürtölte az Asszad-párti média, szülővárosában, Latakiában kétszer mondták el érte a Shahada imát. Katonatársai is hősként emlékeztek meg róla, mint aki bátran harcolt a cionisták ellen azon a napon.

Syrian-Female-Fighter_620x915-033270861745

A rezsimpárti Sama Ifjúsági Önkéntes Csoport facebook oldala a lány apját kereste meg, aki elmondta, hogy ő eleinte nem akarta, hogy gyermekei harcoljanak, de ők szeretek volna tenni valamit az országukért, ezért tisztelni kell őket. Az apa megkérdezte lányait, hogy a háború nem inkább a férfiak dolga lenne? Amire a testvérek állítólag azt felelték, hogy

Mi vagyunk a férfiak. Mivel Apánknak nincs fia, mi megyünk harcolni, legyen ránk büszke. Allah is ez akarná.

Az apa hozzátette még, hogy neki még van öt lánya és a felesége, mindet felajánlaná a háborúért. A lázadók természetesen nem örültek az állami propagandának, szerintük csak egy volt a sok Asszad-párti megölt katona közül. Az országban három éve zajló polgárháború, már mindegyik félt kimerítette. Egy-egy ilyen történettel a rezsim a szimpátiát akarja megőrizni, és a súlyos gazdasági problémákat pedig elfedni.

A view of Salah al-Din neighbourhood in central Aleppo

A szíriai háború három évében eddig közel 140000 ember halt meg, csak hétfőn 222 vesztették életüket. Nők nem most fogtak először fegyvert, állítólag a kormánypárti Nemzeti Védelmi Erő szervezet 500 nőt toborzott tavaly januárban. Egyes források ezt a szervezetet Kadhafi női testőreihez hasonlította. A lázadók oldalán, a Szabad Szír Sereg kötelékében az Aisha zászlóaljat csak nők alkotják (Vocativ)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.