A csecsen elnök(!) megvédené katonáival az ukrajnai oroszokat a „terroristáktól”

külföld
2014 február 27., 10:37
comments 47

Ilyen nincs.

Az egy dolog, hogy John Kerry arra figyelmezteti a hadsereggel izmozó oroszokat, hogy ez nem a Rocky IV.

De most Ramzan Kadirov csecsen vezető felajánlotta, hogy katonákat küld Ukrajnába, hogy megvédjék az orosz párti lakosokat a „terroristáktól”, azaz azoktól, akik megbuktatva Viktor Janukovics elnököt, átvették a hatalmat Kijevben.

„Sosem akartuk azt, ami másokhoz tartozik, de meg fogjuk védeni azt, ami a miénk”

- közölte Kadirov az Instagramon tegnap. Azt írta: a Nyugat puccsot hajtott végre Ukrajnában, banditák és terroristák vették át a hatalmat. Ezért, ha szükséges, a csecsenek készek segíteni azoknak, akiket a nyugat terroristái bántottak vagy megaláztak, és segítenek nekik felállni a térdükről - írta.

photo_camera Ramzan Kadirov csecsen vezető (Fotó: AFP)

Kadirov arra utalt, hogy hétfőn Nyugat-Ukrajnában 100 rohamrendőr térdelt le a színpadon, hogy bocsánatot kérjenek a kormányellenes tüntetők ellen elkövetett tetteikért. A lvivi (lembergi) rendőrség azt mondta, nem volt közük a 80 halálos áldozattal járó kijevi összecsapásokban.

Kadirov szerint a csecsenek nem nézhetik tétlenül, ahogy a rendőrség sajnálkozik, miközben orosz párti szeparatisták és Moszkva-ellenes tatár aktivisták csapnak össze a Krímben. Kadirov azt állítja, információi vannak arról, hogy az Ukrajnában élő oroszoknak a személyes és üzleti biztonságukkal kapcsolatban komoly gondjai vannak.

A csecsenek készen állnak, hogy békefenntartók legyenek - mondta szerda este Kadirov egy sajtótájékoztatón.

photo_camera Said Tcarnaev/RIA Novosti

A krími tatárokat (akik itt éltek évszázadok óta) Sztálin idején erőszakkal telepítették ki a Krímből az Üzbég SZSZK-ban és a Szovjetunió más, távoli területein felállított speciális településekre. Majdnem a felük a deportálásba belehalt, jó néhány a Gulagon végezte. Ukrajna függetlenné válása óta 250 ezer tatár költözött vissza a Krímbe.

A héten Kijev mellett és az egységes Ukrajnáért tüntettek, és összecsaptak az oroszpárti szeparatistákkal.

A csecsenek harcoltak Oroszország ellen a függetlenségért a 90-es években és a következő évtizedben is, aztán Moszkva elnyomta a felkelést, és egy oroszpárti kormányt alakított Csecsenföldön, amit most Kadirov vezet. (The Moscow Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.