Fegyveresek foglalták el a krími parlament épületét

külföld
2014 február 27., 07:03
comments 130

Az ukrán rendőrség teljes állományát készültségbe helyezték, miután csütörtökre reggel ismeretlen egyenruhás fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét az ukrajnai Szimferopolban. Az azonosító jel nélküli egyenruhát viselő fegyveresek egyelőre nem terjesztettek elő követeléseket.

photo_camera Taras Litvinenko/RIA Novosti

A rendőrség körbevette a terület minisztertanácsának is helyet adó épületet, és lezárta a környéket.

A Guardian beszámolója szerint a fegyveresek fekete-narancssárga szalagot viseltek (a Szent György-szalag  a 2. világháborús orosz győzelem szimbóluma), és kitettek egy feliratott is, miszerint "A Krím: Oroszország".

Egy újságíró kérdezni próbált tőlük, amire mindössze egy fénygránáttal válaszoltak.

photo_camera Taras Litvinenko/RIA Novosti

A parlament épülete előtt, aminek bejáratát elbarikádozták, úgy száz rendőr gyülekezik. Az utcák üresek.

Arszen Avakov ukrán ügyvezető belügyminiszter a Facebookon közölte: az intézkedés és az épület köré a rendfenntartók által vont kordon célja megakadályozni egy vérfürdőt a civil lakosság körében, továbbá azt, hogy az események fegyveres összecsapássá fajuljanak.

photo_camera Taras Litvinenko/RIA Novosti

"A provokátorok akcióba léptek" - írta Avakov, aki szerint "higgadtan kell viszonyulni a történtekhez".

A Krím Ukrajna egyetlen olyan része, ahol az orosz származúsű lakosság van többségben. Itt állomásozik Oroszország Fekete tengeri flottájának egy része. A terület a Janukovicsot követő rendszer elleni ellenállás utolsó bástyájának számít.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.