Törökország lesz az új Ukrajna?

2014 február 27., csütörtök 18:32
11

Recep Tayyip Erdogannak, Törökország miniszterelnökének nehéz napjai vannak. Törökországban nem olyan durva a helyzet, mint Ukrajnában, de egy kicsit hasonlít. A nem olyan durvát pedig úgy értem, hogy egyelőre. A hasonlít alatt pedig azt, hogy veszélyben van a miniszterelnök széke.

Pár napja valaki felrakott a Youtube-ra egy olyan hangfelvételt, amin állítólag Erdogan és a fia beszélgetnek. Erdogan azt mondja a fiának, hogy szabaduljon meg nagy mennyiségű pénztől.

AFP

Amitõl a fia állítólag el is kezdett megszabadulni. Azt nem lehet tudni, hogy a felvétel valódi-e, de valószínûnek tűnik, hogy igen. Csütörtökön, miután már pár napja folyamatosan jöttek ki a hírek különbözõ korrupciós botrányokról Erdogan belsõ köreibõl, a kormány leváltotta az isztambuli rendõrfõnököt és a korrupciós nyomozást vezetõ rendõrök jó részét, úgy háromtucatnyi embert. Ahhoz hasonlóan, ahogy korábban egy csomó liberális, vagy szekuláris értelmiségi vezetővel elbánt, Erdogan úgy állította be az egészet, mintha egy külföldről irányított bűnbandát számolna fel.

Erdogan tíz éve vezeti Törökországot, ami ezalatt a muszlim demokráciák mintája lett. A gazdaság gyorsan növekedett, és bár iszlamista párt vezette az országot, a vallási őrület sem hatalmasodott el. Ebben nagyon nagy szerepe volt egy szúfi imámnak, Fetullah Gulennek, aki sokat segített a szekulárisok elleni hatalmi harcban. Azonban nagyon megromlott a miniszterelnök viszonya Gulennel, aki néhány éve Pennsylvaniába, az USA-ba menekült. Befolyása azonban erős maradt Törökországban, Erdogan szerint Gulen irányítja az ellene indult korrupciós hadjáratot. Innen az utalása a külföldi bűnszervezetre.

Erdogan miniszterelnök, AFP

Gulennel elég sok mindenben összekülönbözött a miniszterelnök az elmúlt évben. Az imám nem támogatta például a kormány külpolitikáját a szíriai polgárháborúban, és Izraellel is jobb viszonyra törekedne.

Kettejük háborújából jött ki az a botrány is, ami a mostanit megelőzte. A Financial Times újságírója panaszkodott arra, hogy amikor Törökországba költözött, senki nem volt hajlandó telefonon beszélni vele, mert mindenki attól rettegett, hogy lehallgatják.

Gulen és Erdogan, AFP

Most kiderült, hogy ez nem csak paranoia volt, mert tényleg szinte mindenkit lehallgattak. Pontosan még azt sem tudni, hogy kik. Erdoganról és Gulenről is kerültek ki olyan felvételek, amiken a beosztottjaikkal üzletről, vagy a médiáról beszélnek. A felvételek és a szivárogtatások kettejük komoly harcának a bizonyítékai. Márpedig ők mindketten komoly szereplők a török gazdaságban.

Amit egyébként három fő érdekcsoport ural. A Tusiad a régi szekuláris elit csoportja, a Musiad Erdogan pártjáé, a Tuskon pedig Gulen mozgalmához áll közel. A buliba a szekulárisok is beszálltak, akiknek az egyik vezetője nemrég panaszkodott, hogy a magas adók és a puha törvények miatt nem jön az országba tőke. Erre Erdogan azzal válaszolt, hogy "úgy át lesz nézve a könyvelésetek, mint egy zöldségesé".

AFP

Erdogan simán kihúzta a nyári tüntetéseket, bár az imidzse eléggé megcsorbult nyugaton. A korrupciós botránynak viszont sokak szerint már komolyabb következményei lesznek. A török parlament ellenzéki képviselői már most lemondatnák Erdogant.

A miniszterelnök viszont egyébként is érdekes figura. Sokkal jobban hasonlít Orbán Viktorra, mint egy átlagos közel-keleti iszlamista diktátorra. Erről Magyari Péter írt korábban hosszabban. Érdekes lesz megnézni, mi lesz a botrány vége. Egyelőre még nem tartanak ott a tüntetések, ami a Gezi parknál volt. És azt sem szabad elfelejteni, hogy Erdogan azt is túlélte.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt