A britek úgy szállnának szembe Oroszországgal, hogy az üzletet nem rontják közben

2014 március 4., kedd 10:32
25

A brit kormány szerint ugyan szükség van szankciókra Oroszországgal szemben, de ezek nem érinthetik London pénzügyi központját. Erről egy titkos kormánydokumentumban lehetett olvasni, amit a Downing Street 10 előtt fényképeztek le egy képviselő kezében.

David Cameron nyilvánosan arról beszélt, az EU-nak nyomást kell gyakorolnia Oroszországra az Ukrajna elleni agresszió miatt.

A dokumentum szerint ugyanakkor a brit kormány

  • gazdasági szankciókat egyelőre nem támogat
  • utazási és vízumkorlátozás szóba jöhet
  • a katonai beavatkozást kifejezetten ellenezi
  • arra számít, hogy fel kell készülni arra, hogyan lehet gázt juttatni Ukrajnába, ha Ororszország leállítaná a szállítmányt
  • konkrét fenyegetéseket személyes találkozókon fogalmazna meg, nyilvánosan inkább az általánosságoknál kell maradni

A Guardian forrásai megerősítették, hogy a kormány szándéka valóban az, hogy a City of London továbbra is maradjon nyitva az orosz tőke előtt, mert ez Nagy-Britannia gazdasági érdeke. Döntés ugyanakkor nem született ezen az ülésen.

Az ülés után David Cameron arról beszélt, hogy diplomáciai, politikai, gazdasági és egyéb nyomást kell gyakorolni Oroszországra, amiért megsértette egy másik ország szuverenitását és területi egységét.

Arról, hogy miért a gazdasági szankciók lennének igazán hatékonyak Oroszországgal szemben, a Nyugat miért vonakodik mégis bevetni ezeket, bővebben itt írtunk.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt