https://444.hu/assets/krim-2014-03-02-afp-hd-1280.jpg

Kitartanak a körbevett ukrán csapatok a Krímben

külföld
2014 március 04., 06:13
comments 180

A Krím félszigeten néhány laktanyába zárva várják sorsukat az ukrán katonák. Összesen alig lehetnek többen mint háromezren, különböző városokban és bázisokon, míg legalább 15 ezer orosz katona szállta meg péntek óta a félszigetet.

photo_camera AFP PHOTO/Filippo MONTEFORTE

Hétfőn az ukrán katonák azt mondták, hogy ultimátumot kaptak: ha nem adják meg magukat kedd hajnalig, akkor az oroszok támadnak. Ezt később a moszkvai hadügyminisztérium cáfolta. Azóta viszont egy ukrán katonai vezető elmondta, hogy az ultimátum nem hivatalosan érkezett, hanem a helyben lévő orosz parancsnokok mobiltelefonon fenyegetőztek.

A fenyegetést azonban eddig nem váltották be. Az oroszok nem támadtak, de a blokád maradt a laktanyák körül.

E laktanyák helyzete nagyon kényes. Többet közülük szó szerint orosz katonák vesznek körbe, és követelik, hogy a bent lévők álljanak át, vagy tegyék le a fegyvert. Van, ahol az oroszok lekapcsolták az áramot, és nincs ukrán térerő, csak az orosz mobilok működnek.

photo_camera AFP PHOTO/Filippo MONTEFORTE

Olyan ukrán laktanya is van azonban, amely körül ukrán civilek jelentek meg, élő pajzsként védeni a bent lévőket. És olyan is van, ahol családtagok és barátok mennek a kerítéshez, keresni a bent ragadtakat.

Az ukrán katonák egyelőre tartják magukat e laktanyákban. Sokak szerint az oroszok erőszakot akarnak kiprovokálni, hogy erre hivatkozva kezdhessék meg a háború újabb szakaszát.

-

Az ukrán határőrség szerint orosz oldalon csapatösszevonások történnek. Erről már hétfőn a lengyel és a litván kormány is beszámolt.

Az amerikai kormány szerint itt tart a megszállás:

az orosz erők ukrán határőrposztokat foglaltak el, birtokukba vették a kercsi kompkikötőt, körülvettek vagy megszálltak gyakorlatilag minden ukrán katonai létesítményt a Krímben, orosz hajók járőröznek Szevasztopol körül és orosz vadászgépek repültek be az ukrán légtérbe. Egyes körzetekben a mobiltelefon-szolgáltatást is blokkolják.

Lehetetlen orosz feltétel

Az oroszok a békés rendezés alapjának Viktor Janukovics elnök visszatértését tartják. A február 21-i alkuhoz ragaszkodnak, amiben az ukrán ellenzék és Janukovics megállapodtak a hatalom megosztásáról. Az ellenzék és az európai közvetítők szerint az alkut másnap Janukovics sértette meg, ezért jogos volt elmozdítása. Az oroszok szerint az ellenzék sértette meg az alkut. Az oroszok szerint Janukovics hívta be az orosz katonákat Ukrajna területére.

Ez lehetetlen feltétel, kizárt hogy az orosz katonákat behívó Janukoviccsal a mostani kormányt adó pártok még szóba álljanak.

Érlelik a nyugati választ

Az ENSZ-ben a nyugati országok, különösen az USA élesen elítélte az oroszok hadműveleteit, és így tett az EU-s külügyminiszterek tanácsa is, de még nem világos, hogy a szavakat követik-e lépések is. A legvalószínűbb, hogy célzott szankciók jönnek, vagyis egyes orosz katonák és politikusok ellen foganatosítanak intézkedéseket. (számlák befagyasztása, vízumtilalom).

A Pentagon lemondott minden katonai együttműködést az oroszokkal keddre virradóra (konferenciák, közös hadgyakorlatok).

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.