Nem kell közérdek hozzá, hogy valaki egy közszereplőt kritizáljon

Média
2014 március 04., 17:05
comments 15

Az új ptk-ban a Közéleti szereplő személyiségi jogának védelméről szóló részben ez szerepelt:

"A közügyek szabad vitatását biztosító alapjogok gyakorlása a közéleti szereplő személyiségi jogainak védelmét méltányolható közérdekből, szükséges és arányos mértékben, az emberi méltóság sérelme nélkül korlátozhatja."

Olyasmit jelenthet ez, hogy a közszereplőknek csak akkor kell elviselnie másnál több kritikát, ha okkal kapják.

Mondjuk Pintér Sándornak csak akkor kell elviselni, hogy lehülyézik a hóhelyzet kezelése miatt, ha tényleg rosszul kezelte a hóhelyzetet. Micsoda remek perek lehettek volna ebből. De nem lesznek, mert az Alkotmánybíróság megsemmisítették ezt részt a törvényből.

"Az Alkotmánybíróság a határozatában kifejtette, hogy a véleménynyilvánítás szabadságának a szabad társadalmi vitát szolgáló gyakorlása minden esetben kiemelkedő jelentőségű alkotmányos érdeknek minősül. Nincs szükség további „közérdek” igazolására ahhoz, hogy a közszereplők bírálatára másoknál lényegesen szélesebb körben nyíljon lehetőség, ezért ez a feltétel indokolatlan mértékben szűkítené a szabad véleménynyilvánítások körét."

Szóval ha valaki kritizálni akar egy közszereplőt, akkor az AB szerint sem kell külön indokolni, hogy ezt miért teszi.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.