Orbán békét akar és nem vért

2014 március 4., kedd 12:47
37

Először beszélt az orosz-ukrán konfliktus és Magyarország diplomáciai álláspontjáról Orbán Viktor, miután találkozott I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pártiárkával a Parlamentben.

I. Bartholomaiosz pátriárka és Orbán Viktor (MTI/oszticsák Szilárd)

Orbán csütörtökön utazik a brüsszeli EU-csúcsra, ahol ez lesz a téma. A miniszterelnök szerint az EU-nak azonnal válaszlépést kell tennie az orosz katonai megmozdulásokra, ez azonban nem lehet katonai természetű, de "határozottnak, azonnalinak és integrációs természetűnek kell lennie".

A háború egyetlen alternatívája a tárgyalás. Mi tárgyalást akarunk és nem fegyveres konfliktust. Békét akarunk és nem vér

- fogalmazott.

Mi demokratikus Ukrajnát akarunk (...), amelyben biztonságban és otthon érezhetik magukat Ukrajna állampolgárai, ideértve a kisebbségekhez tartozó állampolgárokat, tehát a magyarokat is. Ezért a nyelvtörvény eltörlését Magyarország nem fogadja el, ezt illegitim döntésnek tartjuk, és ragaszkodunk ahhoz, hogy a magyarokat megillető jogok ne csorbuljanak az ukrán változások eredményeképpen

- fejtette ki a miniszterelnök.

Az ukrán nyelvtörvény biztosítja a kisebbségi nyelvhasználatot Ukrajnában, így a kárpátaljai magyarok számára nagyon lényeges törvény.

 

Legfontosabbak a kárpátaljai magyarok

Az új kijevi vezetés első intézkedésként - az orosz kisebbséget célozva - eltörölte a nyelvtörvényt, ám azt Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök nem írta alá, és ígérte, új törvényt dolgoznak ki.

Orbán szerint a legfontosabb magyar szempont a kárpátaljai magyarok sorsa, ezért is utazott Martonyi János külügyminiszter Kárpátaljára.

Orbán Viktor végül arra kérte a magyar politikusokat, tartózkodjanak a felelőtlen nyilatkozatoktól és magatartástól, mert

ez egy éles helyzet,

amikor elsősorban a magyar érdekek előtérbe helyezésére, hidegvérre és megfontoltságra van szükség. (MTI)

Orbán Viktor nyilván arra gondolt, hogy ellenzéki politikusok többször szóvá tették az elmúlt napokban, hogy a magyar miniszterelnök nem szólalt meg az ukrán válsággal kapcsolatban.

Hétfőn az Összefogás részéről Szanyi Tibor (MSZP) és Fodor Gábor (Liberálisok) tartottak az ügyben sajtótájékoztatót. Vasárnap pedig az Együtt-PM tartott mécsesgyújtást, ahol Bajnai Gordon is felszólalt, de kritizálta a kormány lassú és semmitmondó reakcióit az LMP is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt