Több mint százötvenezer határon túli magyar regisztrált már a választásokra

2014 március 5., szerda 13:00

A legfrissebb adatok szerint már több mint 151 ezer határon túli magyar állampolgár regisztrációja jogerős.

A határidő lezárultáig amúgy mintegy 200 ezer regisztrálttal számolnak, hiszen már 184 ezernél több kérelmet adtak be. A legaktívabbak a regisztrációban az erdélyiek, onnan 80 ezren regisztráltak, őket a délvidékiek követik mintegy 25 ezer, majd a németországiak 1500 regisztrációval.

Az állampolgári eskük és a beadott kérelmek száma alapján mintegy félmillió külhoni magyar vette, illetve veszi fel a magyar állampolgárságot - tette hozzá.

Toró T. Tibor az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke elmondta azt is, hogy Erdélyben már több mint harminc demokráciaközpont segít a honosítás folyamatában. Emellett a párt önkéntesei és irodái a választási részvételhez szükséges regisztrációban is segítséget nyújtanak. Hangsúlyozta

ez nem pártpolitika, sokkal fontosabb a részvétel a folyamatban. Így tudjuk visszaigazolni azt a nemzetpolitikai áttörést, amelyet Orbán Viktor kormánya elért.

Zsoldos Ferenc, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács alelnöke pedig arról beszélt, hogy a Délvidéken mintegy 25 ezer ember iratkozott fel a választásra. Csaknem 80 ezren tették le az állampolgársági esküt, és reményeik szerint 50 százalékos arányt tudnak elérni a regisztrálásban.

Elmondta azt is, hogy nagyon erős kampányt folytatott a Vajdasági Magyar Szövetség az elmúlt hónapokban, és a következő hetekben indul a Szavazz a nemzetre! elnevezésű mozgósító kampány.  (MTI)