Meghalt Nádas Tamás magyar műrepülő világbajnok

GYÁSZ
2014 március 07., 19:01
comments 27

Néhány héttel 45. születésnapja előtt pénteken délután elhunyt a többszörös magyar bajnok Nádas Tamás, aki 2012-ben Nyíregyházán a 10. Advanced Motoros Műrepülő Világbajnokság szabadprogramjának aranyérmese volt. 2013-ban őt választották az Év magyar műrepülőjének, írja a Dehir.hu

photo_camera Nádas Tamás (Facebook)

Nádas idén közel-keleti bemutató repüléseket csinált, például az  Egyesült Arab Emírségekben vett részt repülőnapokon. Pénteken délután a Qatar Racing Club gáláján, az Al Khor repülőnapon vett részt. A gépe egy fejjel lefelé végrehajtott gyakorlat közben zuhant le. A verseny rendezősége törölte a bemutató további programját, a szombati bemutatókat.

James Jago, egy brit, aki a versenyt nézte, azt mondta, hogy a gép fejjel lefelé haladt a kifutó fölött, és úgy tűnt, túl közel jutott a földhöz. Végül a kifutó végén a gép hátsó szárnya hozzáért a földhöz, ami az egész gépet lerántotta.

A zuhanás előtti pillanatok:

Nádas repüléséről videó is készült, bár a balesetből nem látszik benne semmi:

photo_camera Nádas gépe (Facebook)

Nádas a honlapján azt írta magáról, hogy 1998-ban, 29 évesen, egy sétarepülésen került a kapcsolatba a repüléssel. Annyira megfogta az élmény, hogy még aznap elkezdett tanulni. Néhány hónap után meg is szerezte szakszolgálati engedélyét. Ez nem volt elég, azonnal átült egy Z-142-es típusba és a műrepülés megtanulásával folytatta repülős pályafutását.

photo_camera Facebook

A teljes műrepülő kiképzése 2001-ben fejeződött be, ekkor már YAK-18, YAK-52 valamint Z-726-os típusokon repült. Ezután már együléses gépeken műrepült ( YAK-55M; ACRO-230; CAP-231; Z-50LS). 2007-ben kapta meg a műrepülésre kifejlesztett EXTRA 300 LP típusú repülőgépét. A katari rendezvény minden holnapi programját felfüggesztették.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.