https://444.hu/assets/balogzoltan.jpg

Olyan ösztöndíjjal kampányol a kormány, amit ki sem fizettek minden pályázónak

POLITIKA
2014 március 07., 10:16
comments 36
  • Nagyszabású állami ünnepségen triumfált Balog Zoltán emberminiszter januárban a Klebelsberg ösztöndíjak miatt.
  • Ilyet azok a fiatalok kaphatnak, akik pedagógusnak tanulnak, és vállalják, hogy a diploma után tanárként is fognak dolgozni.
  • Van, aki a beígért pénz miatt otthagyta állását, hogy a tanulásra koncentrálhasson.
  • Nem kellett volna. A mai napig nem kapott egy fillért sem.

„Nagyon örültünk az ösztöndíjnak. Miután a fiamat értesítették, hogy megkapja, felmondott a Tescónál, ahol esténként árufeltöltőként dolgozott. Az ösztöndíj mellett nem volt rá szükség, tudott volna csak a tanulásra koncentrálni. Most az albérletét sem tudja kifizetni, mert nem utalják a pénzt.”

Ezt egy elkeseredett édesapa mesélte, miután hónapok óta csak ígérgettek nekik a Klebelsberg ösztöndíjjal kapcsolatban. Az állami intézményrendszer totális inkompetenciája vagy rosszabb esetben a pénzhiány miatt sok tanárszakos egyetemista várhat a pénzére.

Volt egy jó ötlet

A közoktatás átalakítását, és a központosítást kísérő botrányokhoz képest a Klebelsberg Képzési Ösztöndíj bevezetése sikertörténetnek ígérkezett.

Tavaly év elején mutatták be a tervet, ami arról szólt, hogy

  • az osztatlan tanárképzésben résztvevő diákok,
  • havi 25-50-75 ezer forintot kaphatnak,
  • akár minden hónapban az egyetem befejezésééig,
  • ha vállalják, hogy a diploma megszerzése után legalább annyi időt dolgoznak tanárként, mint amennyi ideig az ösztöndíjat kapták.

Egyáltalán nem hangzik hülyeségnek a dolog.

Idén ősszel 529 diák pályázott, közülük 437-nek ítéltek valamennyi pénzt. Most még sem az összegek, sem a pályázók száma nem tűnik nagyon soknak, de az évek során ebből komoly, milliárdos ösztöndíjprogram alakulhatna, ahogy újabb és újabb évfolyamok lépnek be a rendszerbe.

Az elbírálási szempontokat is jól találták ki. Az részesült előnyben, aki olyan szakon tanult, amiből hiány van, aki olyan országrészbe megy tanítani, ahol kevés a tanár, aki jól tanul, és aki szociálisan rászorul a pénzre.

Mi időben beadtunk minden papírt

„A fiam jelentkezett az ösztöndíjra, és havi 50 ezer forintot ítéltek neki. Kicsit körülményes volt az ügyintézés a tankerülettel, de minden papírt határidő előtt beadtunk. Megkaptuk az emailt, hogy minden rendben, de csak nem utalták a pénzt.”

Egy olvasó keresett bennünket azzal, hogy nem fizetnek a tanárszakos diákoknak.

Az ösztöndíjról szóló 2013-as kormányrendeletben egyértelműen az szerepel, hogy az első pénzeket a nyerteseknek 2013 őszi félévében utalják. Ez nem jött össze.

„Hiába telefonálgattunk, elérhetetlen volt az illetékes a KLIK-nél. Mikor sikerült beszélni valakivel, az mindig nagyon készségesen megnyugtatott, hogy már mindjárt utalni fognak, ne aggódjunk.”

Az ösztöndíjasok akkor kezdtek újra reménykedni, amikor januárban meghívót kaptak Balog Zoltán emberminisztertől a

Klebelsberg Képzési Ösztöndíjak ünnepélyes átadására.

Balog megadta a módját, és látványos keretek között ünnepelte a programot a Művészetek Palotájában. Az eseményről ki is került a videó és a hír is a kormany.hu-ra. Volt mire büszkének lenni.

„Ez az ösztöndíj a jövő pedagógus társadalmának egyik alapja. (...) Ez az ösztöndíj az, amely hosszan tartó és elegendő anyagi hátteret teremt ahhoz, hogy a pedagógusjelöltek egyetemi időszaka nyugodt tanulással teljen el.”

Így veregette a saját vállát a miniszter.

Mondjuk a KLIK hivatalos oldalán, a „Balog Zoltán átadta a Klebelsberg Képzési Ösztöndíjakat" című januári hír szövegéből már kiderült, hogy az emberminiszter valójában nem az ösztöndíjakat adta át, csak az elismerő okleveleket.

„A vizsgaidőszak közepén, hétköznap, napközben volt ez az ünnepség, de ez mondjuk apróságnak tűnt, hiszen azt gondoltuk, hogy végre megkapjuk a pénzt. A fiam ugye már korábban felmondott a munkahelyén, mert azt ígérték, hogy utalnak. Se januárba, se februárba nem jött egy fillér se. Nem csak nekünk nem, a gyerek iskolatársai közül is volt, aki ugyanígy járt. Aztán kaptunk egy levelet, hogy küldjünk be újra szinte minden papírt, és akkor a második félévre járó pénzt majd márciusban küldik. A második félévit? De hát mi még az első félévre járóból sem kaptunk semmit!”

Újabb levelezés és telefonálgatás után sem sikerült kideríteniük, hogy mi a helyzet. Az egyik hivatalban azt mondták az apukának, hogy forráshiány lehet a háttérben.

A KLIK nem mondja meg, hogy mennyi pénzzel tartoznak a diákoknak

Megkerestük az emberminisztériumot és a KLIK-et is az ösztöndíjakkal kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogy miért nem kapták még meg a pénzt a sikeres pályázók, hogy mikorra várható az utalás, és hogy összesen mennyi pénzzel lógnak az egyetemistáknak.

A minisztérium egyáltalán nem válaszolt, a KLIK a következőt írta:

„Az ösztöndíjak kifizetése nem egyszerre, hanem folyamatosan – a dokumentumok ellenőrzését követően – történik, az érintett diákok többségének a KLIK már elutalta az összeget.  Legkésőbb március 15-ig minden olyan ösztöndíjas részére megtörténik az utalás, akinek a szerződéshez szükséges dokumentumai megfeleltek, és erről számukra  a KLIK elektronikus levélben értesítést küldött.”

Akinek március 16-án nem érkezik meg az ösztöndíja, az mindenképpen írjon a szerk@444.hu emailre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.