Vizsgálatot indít a választási bizottság a sok csalás miatt

POLITIKA
2014 március 08., 17:52
comments 20

Végre nem hiába írt meg valaki egy cikket. Magyari Péter sorozata után, ami listaállító bizniszpártok csalásairól szólt, a Nemzeti Választási Bizottság vizsgálatot indít. Az NVB megvizsgálná a többes ajánlások statisztikáját, a testület szombati ülésén ezért - egyhangúlag hozott jegyzőkönyvi döntéssel - kimutatást kért a Nemzeti Választási Irodától (NVI) arról, hányan tettek többes ajánlást, illetve hány ajánlást tettek a több jelöltet ajánló választópolgárok, írja az MTI.

Az NVB Litresits András MSZP-delegált javaslatára kért tájékoztatást az NVI-től. A bizottsági tag arról beszélt, a törvény ugyan lehetővé teszi azt, hogy egy választópolgár több ajánlást is tegyen, ám szerinte a pártlisták magas száma miatt indokolt lehet a vizsgálat. Utalt arra, hogy jelenleg - egyelőre nem jogerősen - 18 pártnak van országos listája.

Szerinte elfogadhatatlan, hogy az országos listát állító pártok egy része eddig "közéleti tevékenységet érdemben nem gyakorolt", mégis van listája, azaz szerepelhet majd a listás szavazólapon.

Litresits András azt mondta, miután megkapták az NVI-től a kimutatást, indítványozni fogja az ajánlóívek és az azokon szereplő többes ajánlások összevetését is, különös tekintettel arra, hogy az íveken szereplő aláírások megegyeznek-e. Szerinte az ajánlások ellenőrzésekor az aláírásokat is össze kellett volna vetni a központi nyilvántartásban szereplő aláírásmintákkal, így kiszűrhetők lettek volna az esetleges visszaélések.

Szerinte a pártlisták nagy száma a pártfinanszírozási törvénynek köszönhető. Szerinte egyes pártoknál "adott esetben százmillió" forint közpénz megszerzéséről lehet beszélni, ami "kéthetes ajánlásgyűjtés alapján teljesen nonszensz". Szerinte az NVB felelőssége, hogy a többes ajánlások ügyét tisztázza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.