Az oroszok állítólag már a Krímen kívüli területeket is megszálltak Ukrajnában

2014 március 9., vasárnap 7:07
74
AFP PHOTO/ VIKTOR DRACHEV

Bár Oroszország hivatalosan még mindig tagadja, hogy orosz katonák szállták volna meg a Krímet - álláspontjuk szerint a szabvány orosz gyakorlóruhát és szabvány orosz fegyvereket viselő férfiak helyi civilek "önvédelmi alakulatai" -, újabb bizonyítéka van az orosz megszállásnak. A TSzN ukrán hírtelevízió felvételei alapján az éjjel nyolcvan, rendszám nélküli teherautó érkezett Szimferopolba.

Az oroszok viszont elkövettek egy hibát. Bár a teherautókról leszerelték, a konvojt kísérő katonai közlekedésrendészeti autóról elfelejtették levenni az orosz rendszámot.

Mindeközben Vitalij Klicsko pártja, az Udar közleményben követelte az ukrán hatóságoktól Krím határainak lezárását, a légtérzár bevezetését és azt, hogy állítsák le a kercsi kompot. Oroszország és a Krím között a kercsi átkelő jelenti a legrövidebb utat, ezt a kompállomást elsőként szállták meg az orosz katonák az "önvédelmi alakulatok".

A Kyiv Post szerint az oroszok ugyanerre, vagyis a krími határ lezárására készülnek, csak a másik oldalon. Magyarán, Ukrajnától próbálják elzárni a félszigetet. A harkovi központú Emberi Jogok Ukrajnában portál a herszoni újságíró és aktivista, Oleg Zajcsenko jelentésére hivatkozva azt állítja, hogy az orosz hadsereg már a Krímen túli ukrán területekre is behatolt.

Zajcsenko szerint az orosz egyenruhát viselő alakulatok Csongar határában beásták magukat és páncélosaikat, és aknamezőt telepítettek, ezzel gyakorlatilag elvágták a Krímet Ukrajna többi részétől. És a jelek szerint már Herszon megye területén, vagyis a Krímen túli területen építenek ki táborokat.

Más: vasárnap hajnalban Kijevbe érkezett Vlagyimir Putyin legádázabb ellenfeleinek egyike, a börtönéből pár héttel büntetése vége előtt elnöki kegyelemmel szabadult Mihail Hodorkovszkij. (Via MTI, Kyiv Post, KHPG.org)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt