Oroszbarát tüntetők verték meg a leghíresebb ukrán kortárs írót

Ukrajna egyik legismertebb írója, Szerhij Zsadan Facebook-oldalára írta ki, hogy "Barátaim, velem minden rendben van", miután az interneten szélsebesen terjedt véres arcáról készült fénykép.

Zsadan (via Wikipedia)

Az írót Harkiv városában verték meg oroszbarát tüntetők még február végén. Története most azért kapott nagyobb nyilvánosságot, mert az Egyesült Államokban oktató Vitalij Csernetszkij beszámolt az esetről a New Yorkernek. Agyrázkódással, felszakadt szemöldökkel és orrtörés gyanújával ért véget a támadás. Az összecsapásra akkor került sor, amikor az oroszpárti tüntetők nekimentek a közigazgatási épületeket elfoglaló, az új ukrán kormánnyal szimpatizáló fiataloknak. A negyvenéves Zsadan is támogatta a fiatalok tiltakozását, épp az épületben volt, amikor az ellentüntetők beáramlottak.

via EuroMaidan

A beszámolók szerint azt követelték, hogy Zsadan térdeljen le, és csókoljon meg egy orosz zászlót. Mivel erre nem volt hajlandó, összeverték. Bár az író ismert embernek számít Ukrajnában, vélhetően a támadóinak fogalmuk sem volt róla, kit vernek éppen.

Az író amúgy elég népszerű Oroszországban is, az orosz PEN már tiltakozott is a megverése miatt.

Zsadan költőként kezdte pályafutását, de regényeivel lett igazán ismert Magyarországon is. A Depeche Mode című műve talán a legismertebb. (via Könyves blog, via New Yorker)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.