Tévedésből emelték tavaly a mentősök fizetését, úgyhogy most kevesebb pénzt kapnak

2014 március 12., szerda 17:01
55

Emlékeznek még a pedagógusokra, akiknek tavaly szeptemberben csak véletlenül emelte meg a fizetését az állam, és akikkel visszafizetették a pénzt? A mentősökkel most valami nagyon hasonló történik.

Az Országos Mentőszolgálat hírlevelében magyarázkodik a mentősöknek, hogy miért lett hirtelen kevesebb a fizetés.

"A tavalyi év utolsó három hónapjában a Magyar Államkincstár rendszerének hiába miatt (...) a jogszabály által meghatározottnál magasabb díjak kerültek kifizetésre a bajtársak részére. 2014 január 1-től a hibás pótlékalap számítás az államkincstár rendszerében korrigálásra került, így ettől az időponttól kezdve alacsonyabb, a jogszabályi előírásnak megfelelő díjak kerülnek kifizetésre."

Szóval a 2013 őszi-téli fizetésemelés csak tévedés volt, és most azt az alacsonyabb bérekkel korrigálják.

A fizetés csökkentésről szóló hírlevelet annak fejléce szerint február 24-én küldték ki a dolgozóknak. Ugyanezen napon a Fidesz is megszólalt az egészségügyi dolgozók bérével kapcsolatban. Ők többek ezt mondták:

A Fidesz teljesíti vállalását, visszaadja az egészségügyi dolgozók társadalmi megbecsülését. A béremelések tehát idén is folytatódnak az egészségügyben, emellett folytatjuk a pedagógusok béremelési programját is. Márciusban érkezik a szociális, a gyermekvédelmi és gyermekjóléti ágazatban dolgozók és a tiszthelyettesek béremelése.

Az összeg, mármint amit 2013 végén pluszban kaptak, és amit 2014 elején elbuktak a mentősök nem lehet túl magas.

Itt biztos nem tízezrekről van szó, mert nálunk még egy kolléga sem jelezte a dolgot, miközben nem keresnek sokat, így kis pénz is számít nekik.

Ezt egy mentős érdekvédelemmel foglalkozó forrásunk mondta. Azt is hozzátette, hogy a túlóra elszámolások sajátos rendszere miatt eleve nehezen észrevenni náluk, ha a pótlékokon változtatnak valamit.

Kerestük az Országos Mentőszolgálatot és az Államkincstárt is. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mi okozta a hibát, hány mentőst és mennyi pénzt érintett, illetve, hogy mennyivel lett kevesebb januárban egy átlagos dolgozó fizetése.

A kincstárnál későbbre ígértek választ, a Mentőszolgálatnál egyáltalán nem reagáltak a levelünkre. Mikor megteszik, akkor ide fogjuk írni, amit mondtak nekünk.

UPDATE:

Válaszolt a mentőszolgálat, átlag 2-3 ezer forintot buktak a mentősök.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt