Matolcsy György hivatalosan is beismerte, hogy fikció a róla szóló hőstörténet

gazdaság
2014 március 13., 11:58
comments 49

Nemrég megírtuk, hogy Wiedermann Helga, Matolcsy György volt kabinetfőnöke a Nemzetgazdasági Minisztériumban könyvet írt Matolcsyval közös győzelméről a pénzügyi szabadságharcban. Az is kiderült belőle, hogy Matolcsy annyira ügyetlen volt, hogy teljesen véletlenül kifecsegett az ebéd mellett olyan információkat, amiken rengeteget kereshetett egy nagy külföldi bank.

Mint követendő utat

Az MNB, aminek Matolcsy az elnöke most, kiadott egy közleményt arról, hogy az egész könyv fikció. Íme a teljes közlemény, ami a Miért csalódott Szanyi Tibor címet kapta a keresztségben:

"Károkozással vádolta meg a mai napon Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti listavezetője Matolcsy Györgyöt annak kapcsán, hogy 2011-ben a magyar kormány sikeresen elhárította az államcsődöt és megőrizte hazánk fizetőképességét.

Az elmúlt időszakban bekövetkezett államcsődök során (például a ciprusi és az argentin válság esetén) a nemzeti valuták jelentős értékvesztést szenvedtek el, az állampapírok eladhatatlanná váltak, az országok államadósságainak finanszírozása ellehetetlenült, az állampolgárokra súlyos terhek nehezedtek.

Fikciós sikerek

Azonban a magyarországi államcsőd elhárításával a Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a kormány ezeket a folyamatokat védte ki, megakadályozva egyúttal a forint jelentős értékvesztését. Wiedermann Helga gazdasági regényében egy fikciót ír le, természetesen az NGM-et vezető miniszter nem tájékoztathatta a befektetőket arról, hogy Magyarország az IMF-hez fordul, hanem több lehetőség között ezt is, mint követhető utat jelölte meg.

Megértjük, hogy Szanyi Tibor a magyar kormány elért sikerei láttán dühöt érez, ám ettől a tények még változatlanok: az államcsőd 2011-ben történt elhárítása nyomán a magyar állampolgárok jelentős terhektől mentesültek."

Ami ugye azért szép, mert hétfőn még együtt mutatta be Wiedermann könyvét Matolcsy György és Orbán Viktor. Akkor olyanokat mondtak, hogy "együtt értük el a gazdasági sikereket". Itt a teljes hír, ahogy az MTI beszámolt a bemutatóról:

Együtt 2010

"Együtt értük el a gazdasági sikereket", amelyeket az elmúlt négy évben teljesített az ország - jelentette ki Matolcsy György kedden a Sakk és póker című könyv bemutatóján. A jegybankelnök egyben megköszönte a rendezvényen résztvevő Orbán Viktornak, hogy a 2010-es kétharmados győzelem birtokában mindvégig bátor gazdaságpolitikát folytatott.

A Sakk és póker - krónika a magyar gazdasági szabadságharc győztes csatáiról című könyv szerzője Wiedermann Helga, aki évekig kabinetfőnökként dolgozott Matolcsy György mellett, amíg a nemzetgazdasági miniszteri posztot töltötte be. A könyvbemutatón Orbán Viktor miniszterelnök mellett részt vettek a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjai is.

Kézikönyv

Barcza György, a Napi Gazdaság főszerkesztője kiemelte: a Kairosz Kiadó gondozásában megjelent könyv akár kézikönyvnek is tekinthető, hogyan kell tárgyalni az IMF-fel. Azt is bizonyítja, hogy a pénzügyi függetlenség jóval fontosabb, mint az esetleg kedvező kamatok - tette hozzá.

A különböző valuta- és gazdasági válságok is azt bizonyították, hogy egy-egy ország csak akkor tudott igazi gazdasági eredményeket felmutatni, saját lábára állni, ha azt követően, hogy levált valamilyen IMF-es programról, többet nem került a Nemzetközi Valutaalappal hitelkapcsolatba - mondta. Példaként Törökország és Oroszország esetét hozta fel Barcza György.

Arról is beszélt, hogy véleménye szerint a Gyurcsány-kormánynak annak idején úgy kellett volna megkötnie a Nemzetközi Valutaalappal a szerződést, hogy Magyarország 10 év alatt évi 2 milliárd eurót fizessen vissza. Ehelyett az akkori szocialista kormány a megállapodásban 2010-től évi 4 milliárd euró törlesztését vállalta, és az ilyen gyors ütemű visszafizetés kockázatot jelent - tette hozzá az egykori banki vezető elemző.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.