https://444.hu/assets/D_MTZ20140315028.jpg

Demokraták, akik ott sem voltak

POLITIKA
2014 március 15., 18:37
comments 49
  • Legfújták az ellenzéki tüntetést.
  • Március 30-án tartják meg újra.
  • Mesterházy egy kicsit mégis beszélt.
  • Tévévitára hívja Orbánt.
  • Nem lennénk most Orbán helyében.
  • De egy komlói, nyugdíjas MSZP-hívő helyében sem.

A baloldali ellenzék az elmúlt négy évben kidolgozott csoportdinamikai újításait (összefogás néven széjjelszéledés, megújulás néven visszarendeződgetés) megpróbálta átültetni a rendezvényszervezés területére is. Sikerrel: nagy nehezen megmozgatta fogyatkozó táborát, majd váratlanul lemondta március 15-i ünnepségét, aztán egy kicsit mégis megtartotta, de úgy, hogy mégsem volt. Értik? Nem értik? Na, látják!

photo_camera Gyurcsány, Fodor és Mesterházy a Petőfi-szobornál (Fotó: Máthé Zoltán/MTI; a fenti nagy képet is ő készítette.)

Dél körül az ellenzéki összefogás bejelentette – miután a szervezők konzultáltak a rendőrséggel –, hogy a várható viharos időjárás miatt lemondják a Szabad sajtó útjára szervezett kormányváltó megademonstrációt. Szigetvári Viktor szerint több tízezer embert vártak a rendezvényre, de az időjárási körülmények nem tették lehetővé azt sem, hogy az ehhez szükséges színpadtechnikát fölszereljék, a hangfalakat pédául 35 óránkénti kilométeres szélsebességnél már nem lehet megfelelően fölfüggeszteni.

photo_camera Dezső András, az Index riportere megtekinti Mesterházy Attilát.

Három körül aztán észbe kaptak az ellenzéki pártvezetők, megjelentek a tüntetés helyszínén, hogy a kellemetlennek még nem nevezhető, de erősödő szélben beszéljenek azokkal, akik nem értesültek időben a rendezvény lefújásáról. És persze elkészíttessék magukról a helyzetből kihozható hírfotómennyiséget. A Fodor-féle Liberális Párt koszorúzási helyszínén, a Petőfi-szobor tövében 4-500-an gyűltek össze, itt megjelent először Gyurcsány Ferenc (megint őt fogadták leglelkesebben), majd Mesterházy Attila és Bajnai Gordon is. Mesterházy egy megafonon közölte, hogy kihívja Orbánt tévévitázn, egyébként meg március 30-ra halasztják a minden korábbinál gigantikusabb és kormányváltóbb demonstrációt. A helyszínről nem esett szó.

Hang a tömegből:

„...még nem tudta az Attila megmondani, hogy itt-e”.

nemzetikormanyvaltas

A tömeg csalódottan téblábolt még több mint egy órán át a Március 15. téren. Volt aki a baranyai baloldali powerhouse-ból, Komlóról érkezett, és panaszkodott, hogy kevés nyugdíjából nem fog tudni újra Pestre jönni két hét múlva. Az indulatosabbak és lelkesebbek elskandálták erre az alkalomra alkotott, „Orbán takarodj!” típusú jelszavaikat, bemutatták a kötelezően szellemes transzparenseket, kisebb-nagyobb csoportokban orbánoztak, néhányan kioktatták a Hír Tv forgatócsoportját. A hangulatot szítani próbálók gyorsan elfáradtak.

photo_camera A jobb oldalon látható úr magyartanár, aki a helyszínen javította a tábla helyesírási hibáit.

Gyurcsány Ferenc korán elment, Mesterházy Attila még hosszan beszélgetett a csalódott tüntetőkkel. Bajnai most háttérbe vonult. „Sajnos tavaly is ez történt, nagy pech” – mondta a volt miniszterelnök, azzal szomorúan elballagott.

photo_camera Egy négyméteres, 60-120 gramm dobósúlyú, SIC vezetőgyűrűkkel szerelt Silstar teleszkópos horgászbot, mint bajnaista zászlórúd.

A legnagyobb, 58 éves demonstrációszervezési tapasztalattal rendelkező résztvevő, Mécs Imre ex-SZDSZ-es, majd szocialista parlamenti képviselő alkalmi dal- és szavalókört szerevezett a körülötte állókból. Műsoron: Tavaszi szél vizet áraszt, Kossuth-nóta és egy politikus Bródy-dal, aminek nem tudom a címét. Meg kell jegyezni, hogy a demokratikus erők ha nem is nagy hangerővel, de viszonylag tisztán énekelnek. Több résztvevő emlegette egyébként Koncz Zsuzsa péntek esti szuperkoncertjét, ahol az örökifjú énekesnő és álllandó szerzőtársa, Bródy János bátran és határozottan állt ki az európai, demokratikus értékek mellett, az Orbán-fasizmus ordas eszméivel szemben.

photo_camera Szarvas, Petőfi és fiatal demokratalányok.

A baloldali ellenzék l'enfant terrible-je és a magyarság nagy reménysége, Szavas Koppány Bendegúz (Ond Kond Tas Huba Töhötöm) képviselőjelölt, a DK ifjúsági szervezetének szellemes kampányötleteiről is ismert elnöke egy darab szemceruza segítségével márciusi ifjúnak maszkírozva, mérsékelten korhű jelmezben adta elő aktualizált 12 pontját. Íme:

A szemerkélni kezdő esőben, és a már tényleg kellemetlenebbé váló erős, hideg szélben, háromnegyed négy körül aztán föloszlott a csoport, utoljára az ifjú-DK-sok hagyták el a szobor környékét.

photo_camera Még egy rajzolt bajusz.

Egy résztvevő még megmutatta egy háromnegyed órával korábbi provokáció tárgyi bizonyítékait. Egy ismeretlen férfi artikulálatlanul és kissé összefüggéstelenül üvöltözve, egy szemeteszsákkal a kezében tűnt föl a szobor előtti tömegben, majd a szemetet a szobor előtti gyepre öntötte. Ezt követően elmenekült. A helyszínen maradt kommunális hulladékot a képen látható galambok csipegtték.

photo_camera Szemetet csipeget a galamb.

Ja, persze veszélyesnek nevezhető erősségű vihar egyáltalán nem volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.