Így zabálja fel Magyarország jövőjét a nyugdíjasszörny

érdekes adat
2014 március 16., 11:35
comments 135

Nem csak Trümmel Alfonz tud meglepőt írni a magyar nyugdíjasokról, hanem a KSH is. Leginkább azt, hogy milyen iszonyatosan sok van belőlük. Az alábbi ábrán az látszik, ahogy Magyarország átlagéletkora a 20 század kezdetétől folyamatosan emelkedik. A századelőn még viszonylag sok volt a fiatal, mostanra viszont leginkább a középkorúak vannak többségben. Ha így folytatódik a trend, húsz év múlva nyugdíjasból lesz a legtöbb az országban.

nyugdij

Arról nem kell sokat írni, hogy mennyire tesz rosszat egy országnak az elöregedés, elég mondjuk Japán példáját megnézni. Minél kevesebb a fiatal, annál kevesebben dolgoznak és fizetnek adót, viszont annál többen élik fel a szociális ellátórendszert, amit a kevés fiatal adójából tartanak fent. Ilyen állapotok mellett nem csak a magyar gazdaságnak lesznek problémái, de a nyugdíjrendszer is simán csődbe fog menni.

A KSH teljes grafikonját itt lehet megnézni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.