Tényleg börtönbe zárná a melegeket a Jobbik?

POLITIKA
2014 március 17., 13:10
comments 310

Hétfő reggel arra ébredt a magyar Facebook, hogy újra pörögni kezdett a hvg.hu 2012-es cikke egy jobbikos törvényjavaslatról, ami büntette volna a homoszexualitás népszerűsítését. A cikknek ugyan nincs semmilyen aktualitása, a maga idejében pedig volt már egy kör botrány ekörül, mégis sokezren osztották meg, valószínűleg abban a hitben, hogy friss hírről van szó. Az persze mindenkivel előfordul, hogy nem figyel egy cikk dátumára, ez viszont most az átlagos virális tartalomnál is jobban betalált.

Ehhez kellett a cikk erős címe (Börtönbe zárná a melegeket a Jobbik), a kampányhangulat, és valószínűleg az is, hogy ennek tartalma milyen ellentétben áll a párt utóbbi időben felvett cuki-fiatalos imázsával.

photo_camera Budapest Pride 2013

A megosztott cikk címe egyébként szigorúbb a valóságnál, bár nem sokkal. Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő 2012-ben “Egyes szexuális magatartászavarok visszaszorítása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló javaslatot” nyújtott be. Ebben szerepelt többek között az, hogy

„más azonos nemű személlyel folytatott szexuális kapcsolatot (fajtalanság), illetve egyéb más szexuális magatartászavart nagy nyilvánosság előtt népszerűsít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

A javaslat egytől öt évig büntette volna azt, aki „a fajtalanságot vagy más szexuális magatartászavart írásban, kép- vagy hangrögzítés, illetőleg más berendezés útján reklámozza vagy ilyen cselekményben közreműködik".

A párt akkor igyekezett hangsúlyozni, hogy nem magát a homoszexualitást, hanem “annak népszerűsítését” büntetnék. Azt azonban nem mondták meg pontosan, mit jelent a népszerűsítés, és a javaslatban az is szerepelt, hogy aki a homoszexualitást

“nagy nyilvánosság előtt úgy tünteti fel normális szexuális viselkedésként, hogy nem vezeti a népszerűsítés szándéka, elzárással vagy százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”

Vagyis például azok, akik azonos nemű emberrel sétálnak kézen fogva az utcán.

A törvényjavaslatból akkor nem lett semmi, már a parlamenti bizottság előtt elbukott.

Kiváncsiak voltunk viszont arra, a Jobbik fenntartja-e még ezt az álláspontot. Mirkóczki Ádám tőlünk hallott először arról, hogy újra pörögni kezdett a cikk, és meg is lepődött ezen, mert azt mondta, a téma azóta semmilyen formában nem merült fel a pártban.

Ő maga a javaslat lényegével továbbra is egyetért.

“A homoszexualitás népszerűsítését továbbra sem tartom szerencsésnek”

- ezzel együtt azt mondta, nem mindenben fogalmazna pontosan ugyanúgy, mint 2012-es javaslatában.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.