https://444.hu/assets/crimea_13.jpg

Oroszország független országként ismerte el Krímet

külföld
2014 március 17., 10:02
comments 305
  • Pár percig független volt a Krím, de a helyi parlament rögtön megszavazta a csatlakozást Oroszországhoz.
  • A jogalap az a népszavazás, amit Oroszországon kívül senki sem ismert el.
  • Ezen állítólag a krímiek 96,77 százaléka támogatta a csatlakozást Oroszországhoz.
  • Ukrajnában elrendelték a mozgósítást, mert orosz inváziótól tartanak.
  • Amire okuk is van, vasárnap orosz csapatmozgások voltak az ukrán határon.

19:42 Eddig tartott a viszonylag eseménytelenebb időszak. Vlagyimir Putyin aláírt egy rendeletet, amely szerint Oroszország mint független, szuverén államként ismeri el a Krími Köztársaságot. A rendelet azonnal hatályba is lépett.

19:08 A népszavazást követő első nap a szokásos diplomáciai üzengetésen kívül mást egyelőre nem hozott, ezért most lezárjuk az élő közvetítésünket, de természetesen ha bármi fontos esemény történik, arról beszámolunk majd.

18:13 Az ideiglenes államfő, Olekszandr Turcsinov tévébeszédet intézett az ukrán néphez. Ebben arról beszélt, hogy ő készen áll a párbeszédre, de soha nem fognak belenyugodni országuk egy területének elfoglalásába.

Szerinte Oroszország agressziójának az igazi oka, hogy a Kreml fél az új, demokratikus Ukrajnától, amelyben a nép legyőzte a totalitárius hatalmat

"Az ukrán néppel szemben nem azok az orosz emberek állnak, akik utcára mennek Moszkvában azért, hogy támogassák országunk küzdelmét. Velünk az Oroszországi Föderáció politikai vezetése áll szemben. Ők a birodalom visszaállításáról ábrándoznak, és pánikszerűen félnek Ukrajna példájától, ahol a nép legyőzte a totalitárius rezsimet"

Turcsinov szerint Oroszország teljes körű háborúval fenyegeti Ukrajnát. Az államfő szerint Kijev mindent megtesz, hogy elkerülje a háborút, az emberáldozatokat, és diplomáciai úton rendezze a konfliktust. (MTI)

17:34 Az ENSZ-főtitkár szóvivője elmondta, hogy Ban Ki Mun mélyen csalódott és aggódik a krími népszavazást követő bonyolult és feszült helyzet miatt.

16:58 Az ukrán kormány nem hajlandó kivonni csapatait a Krímről. Ihor Tenyhuk, a volt nehézsúlyú boxbajnokból lett védelmi miniszter szerint "Krím Ukrajnáé volt, és Ukrajnáé is marad". Utasította az ukrán haderőt, hogy készüljön a háborúra. (Via Kyiv Post)

16:50 Az EU részéről Cathrine Ashton külügyminiszter beszélt. Szerinte az EU komoly gazdasági segítséget nyújt Ukrajna gazdasági és pénzügyi stabilizálásához, egyben biztosítja energiaellátását is. Reméli, hogy a mai szankciók segítenek a feszültség oldásában. (BBC)

16:46 Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár szerint a krími népszavazás valójábban egy

történelmi hibát javított csak ki,

és emiatt igazán nem illene megbüntetni Oroszországot. "A Krímet szovjet, vagyis kommunistapárti törvények alapján csatolták Ukrajnához a nép megkérdezése nélkül. Most a nép kijavította ezt a hibát, ezt inkább üdvözölni kéne" - mondta. (Interfax via BBC)

16:27 Még egy, nem jelentéktelen apróság Obama sajtótájékoztatójáról. Az amerikai elnök kiállt a NATO közös védelmi politikája mellett, amit azzal is hangsúlyoz, hogy még a héten Lengyelországba, illetve a három balti országba küldi alelnökét, Joe Bident. A három balti ország közül Észtországban és Lettországban jelentős orosz kisebbség él - az észt főváros, Tallinn lakóinak többsége orosz -, így célpontjai lehetnek az orosz terjeszkedésnek.

Obama nyilatkozatának hivatalos átiratát itt olvashatja.

16:20 A Kreml egyik hírtelevíziójának elnöke, Asot Gabreljanov is osztja Navalnij véleményét:

"Ezek az amerikai szankciók nem harapnak bele az orosz medvébe, csak megcsikizik, hogy hisztérikusan röhögjön."

16:16 A legismertebb orosz ellenzéki, Alekszej Navalnij röhejesnek tartja az amerikai szankciókat:

"A hétemberes lista egyszerűen nevetséges, persze. Obama csak megnevettette a gonoszainkat, és bátorította őket ezzel."

16:07 Az EU és az USA szankciói egyelőre nem hatották meg a pénzpiacokat - vagy a piac sokkal komolyabb szankciókra számított. Akárhogy is, az orosz tőzsde erős pluszban van, három százaléknál is többet emelkedett ma. És még a rubel is erősödött a dollárral szemben bő 1,5 százalékot. (Via Business Insider)

15:58 Közben a Krímben is volt egy sajtótájékoztató, az orosz politikai elit jeles képviselője, Nyikolaj Valujev parlamenti képviselő tartotta.

photo_camera Taras Litvinenko/RIA Novosti

15:50 Obama követeléseket is megfogalmazott. Oroszországnak vissza kell vonnia csapatait a katonai bázisaira és fel kell hagynia a szakadárok támogatásával. A rövid tájékoztató után nem lehetett kérdéseket feltenni.

photo_camera REUTERS/Kevin Lamarque

15:48 Barack Obama elnök nyilatkozatot tett a Fehér Házban.

"Az elmúlt hónapokban Ukrajna népe hallatta a hangját. Ukrajna jövőjéről az ukránoknak kell döntenie. Ez azt jelenti, hogy Ukrajna szuverenitását és területi egységét tiszteletben kell tartani.

Oroszország csapatokat küldött Ukrajnába, ami felháborította a nemzetközi közvéleményt. A krími népszavazás megsértette Ukrajna szuverenitását és a nemzetközi jogot, így nem fogjuk elismerni."

Bejelentette a szankciókat. "Ez nyilvánvalóvá teszi, hogy a cselekedeteiknek következményei vannak" - mondta.

Bejelentette még, hogy a 11 megnevezett tisztviselőn túl az ő anyagi támogatóik és az orosz hadiipar képviselői ellen is szankciókat hoztak, illetve készek további lépésekre, ha Oroszország nem hátrál.

Bejelentette azt is, hogy a jövő héten Európába látogat.

15:42 Nehogy azt gondolják, hogy Oroszországnak nincsenek szövetségesei Európában. A Jobbik például közleményében

a népek önrendelkezésének diadalaként

értékelte a krími népszavazást, amit a párt legitimnek és eredményesnek tart. "Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben" - írta Gyöngyösi Márton, a párt frakcióvezető-helyettese. (MTI)

15:40 Az EU jutalmazott is hétfőn, átmenetileg vámmentességet adott Ukrajnának. (BBC)

15:32 Barack Obama 13 perc múlva beszédet mond, közvetítjük!

15:31 Pár órája már volt róla szó, hogy kedden nagy bulival ünnepelnék a moszkvai Vörös téren a krími népszavazás eredményét. A jelek szerint már ácsolják a színpadot:

15:26 Megjött az első orosz reakció a szankciókra:

"Obama elvtárs, és azokkal mit kezdesz, akiknek se bankszámlájuk, se vagyonuk nincs külföldön? Vagy erre nem is gondoltál?"

humorizált Dmitrij Rozogin miniszterelnök-helyettes, aki egyike azoknak, akik ellen szankciókat hoztak. (BBC)

15:25 A német kormány szerint a krími válság kezelésére a legjobb megoldás az lenne, ha

bővítenék az EBESZ ukrajnai megfigyelő-küldetését.

15:16 Igazi kékcédulás szavazás volt a krími népszavazás a jelentések szerint. Ha valaki nem szerepelt a szavazóköri névjegyzékben, minden további nélkül hozzáadták a nevét a listához, így akárki akárhányszor szavazhatott. Ez minden bizonnyal hozzájárult a kimagasló részvételi adatokhoz. (Via Kyiv Post)

15:11 Vlagyimir Putyin ellen nem rendeltek el szankciókat. Egy amerikai kormánytisztviselő szerint az "szokatlan és rendkívüli" lett volna. (BBC)

15:07 Így lepik el a fegyverek a Krím-félszigetet:

photo_camera Azonosító jel nélküli katonák a Krím-félszigeten. Spencer Platt/Getty Images

15:04 Egy amerikai tisztviselő szerint

elcsalták

a vasárnapi krími népszavazást. Állítólag "tárgyi bizonyítékok" vannak arra, hogy több krími városba eleve kitöltött szavazólapokat küldtek a szavazókörökbe. (BBC)

15:02 Még egy fontos részlet az amerikai külügy közleményéből:

"A mai lépések figyelmeztetésként is szolgálnak Oroszországnak, hogy amennyiben nem teljesíti nemzetközi kötelezettségeit és nem vonja vissza csapatait eredeti bázisaikra, illetve amennyiben nem tartja tiszteletben Ukrajna szuverenitását és területi egységét, akkor az Egyesült Államok kész további lépéseket tenni, hogy még nagyobb politikai és gazdasági árat szedjen Oroszországtól."

15:00 BRÉKING! Az amerikaiak is szankciókat vezetnek be, de ők csak 11 emberrel szemben. Heten orosz kormányzati tisztviselők, de ezentúl a krími szakadárvezér Vladimir Konsztantyinov, a bukott ukrán elnök Viktor Janukovics és Putyin két közeli segítője, Vladiszlav Szurkov és Szergej Glazijev sem léphet be az Egyesült Államokba. (BBC)

14:58 Az oroszok még nem reagáltak a szankciókra, de az ukránok már igen. A külügyminiszter, Andrij Descsicja szerint "ez egy lépés a nemzetközi közösség mozgosítására és az oroszok nemzetközi rendet és jogot sértő lépései ellen". (BBC)

14:43 Itt az első hét orosz neve, akit kitiltottak az EU-ból! Hayes Brown egyelőre az első lapját közölte csak az EU-szankciók mellékletének, eszerint két orosz parlamenti képviselő, az orosz alkotmánytanács elnöke, a szövetségi tanács házelnöke, eyggy miniszterelnök-helyettes és két elnöki tanácsadó vagyonát fagyasztották be.

14:37 A Daily Beast újságírója Moszkvában bepillanthatott egy független tanulmányba, amit egy orosz befektetőcég, a Macro-Advisory készített a Kremlnek a nyugati szankciók hatásáról. Ez alapján egyelőre nem kell az orosz gazdaság összeomlásától tartani.

A Macro-Advisory jelentése három csoportra osztotta a lehetséges szankciókat:

  1. Utazási tilalom az orosz politikai és gazdasági vezetők ellen.
  2. Az orosz tőkemozgások korlátozása a nemzetközi pénzpiacokon.
  3. Kereskedelmi szankciók Oroszország ellen.

Az értékelés szerint az első - amit 21 orosz és ukrán vezető ellen már el is fogadott az EU - legfeljebb kellemetlenséget jelent. A második már "zavaró", a harmadik pedig "katasztrofális" lenne. A harmadik bevezetésére nem sok esélyt látnak, mert azt több EU-tagállam és az egész világgazdaság is bánná.

Ugyanitt egy amerikai diplomata is megszólal, szerinte a krími válságnak máris vannak gazdasági hatásai, amit jól mutat a rubel és az orosz tőzsde mélyrepülése. A teljes cikk itt.


14:26 A legnagyobb ukrán bank, a Privatbank március 15-én, szombaton bezárta összes krími fiókját és korlátozta a krími lakosok hitelkeretét is, amivel igen nehéz helyzetbe hozta a félsziget lakóit és vállalkozóit. A bank amúgy rendszere és bankfiókjai modernizációjára hivatkozva zárta be a krími kirendeltségeket. Az ATM-eik még működnek. (Kyiv Post)

14:09 Ukrajna visszautasította az orosz rendezési javaslatot, aminek feltétele lett volna, hogy ismerjék el a Krím elszakadását. "Az orosz külügyminisztérium javaslata inkább tűnik ultimátumnak. Teljesen elfogadhatatlan Ukrajna számára" - nyilatkozta a külügyminisztérium szóvivője, Jevhen Perebijnisz. (BBC)

14:05 A BBC tudósítója szerint az EU külügyminiszterei eredetileg száznál is több orosz politikus és katonai vezető elleni szankciókat fontolgattak. Egy forrás szerint a szankcióktól azt remélik, hogy az oroszok elgondolkodnak.

13:56 Krímben közben táskakipakoltatós a buli:

photo_camera Magukat krími önvédőknek hívó milicisták ellenőrzik egy férfi táskáját Szimferopolban. REUTERS/Stringer

13:55 BRÉKING! A BBC tudósítója úgy tudja, hogy az EU külügyminisztereinek sikerült megállapodniuk a szankciókban. Ha minden igaz, 21 orosz és ukrán vezető vagyonát fagyasztják be. Ők ezentúl be se utazhatnak az EU területére.

13:52 Nagy-Britannia volt moszkvai nagykövete, Sir Andrew Wood szerint igenis lenne hatása az Oroszországi szankcióknak, már csak "számottevő szimbolikus jelentőségük" miatt is. (BBC)

13:48 Kedden este hatkor koncerttel és demonstrációval ünneplik Moszkvában a krími népszavazás eredményét. A rendezvény címe: Együtt vagyunk. Talán véletlen, de ugyanez volt a címe annak a zeneszámnak, amiben orosz kisgyerekek énekeltek arról, hogy a KGB-utód FSZB kémei szeretnének lenni. (Via BBC)

13:31 Gazdasági szempontból elég rossz időpontot választott Vlagyimir Putyin az erőfitogtatásra. Az borítékolható, hogy az EU valamilyen szankciókat életbe léptet majd az ország ellen, ami a gazdasági miniszter helyettese szerint amúgy is gazdasági válság jeleit mutatja. (BBC)

13:26 A krími parlament az egy poszttal lejebb már részletezett hitelességű népszavazás eredményeire hivatkozva kisajátította a legnagyobb ukrán állami energetikai cég krími üzemeit. A parlamenti határozat szerint a cég immár a "Krími Köztársaság" tulajdona.

13:20 Szevasztopol 385 462 regisztrált választójából 474 137 szavazott, ami

123%-os részvételi arány.

Innen is gratulálunk a krími hatóságoknak az új világrekordhoz!

12:49 Légvédelmi rakétákat telepített Moszkva környékére az orosz hadsereg. Andrej Gyomin vezérőrnagy, az orosz légvédelmi és rakétavédelmi erők parancsnoka szerint a legmodernebb, Sz-400-as rendszert telepítették Moszkva környékére. Ezeket a rakétákat 400 kilométeres sugarú körben vethetik be akár 30 kilométer magasan repülő célpontok ellen. (MTI)

12:46 Moszkvába indult a krími kormány. A miniszterek a krími parlament hétfői határozatáról, vagyis az Oroszországhoz csatlakozásról tárgyalnak majd (RIA Novosztyi via BBC)

12:45 Az ukrán hadügyminiszter, Ihor Tehnyuh szerint megállapodtak a Krímet megszálló orosz csapatokkal, hogy március 21-ig feltölthetik a Krímen állomásozó ukrán csapatok élelmiszerraktárait. (UNIAN via BBC)

12:43 Angela Merkel német kancellár szóvivője szerint Oroszország teljesen magára maradt "ennek a referendumnak nevezett valaminek" az elismerésével. Az ENSZ BT szombati szavazására utalt, ahol még Kína is tartózkodott, az a 13 BT-tag pedig, ami nem Oroszország, határozatban utasította volna el a népszavazás eredményét. (BBC)

12:42 Az oroszok küldtek egy nagy rakás pénzt. A Krím szeparatista elnöke szerint 295 millió eurót kaptak máris Moszkvától (AFP via BBC)

12:37 A krími parlament döntése szerint 2016. január 1-ig még az ukrán hrivnya is hivatalos fizetőeszköz lesz az orosz rubel mellett a félszigeten. (MTI)

12:35 Mindeközben Oroszország kedves gesztusként emlékművet állított egy prágai köztemetőben azoknak a szovjet katonáknak, akik Csehszlovákia 1968 augusztusi megszállásakor vesztették életüket. Az oroszok állítják, hogy az emlékművet a cseh védelmi minisztérium, a szenátus és a prágai városi tanács támogatásával állították fel. Az utóbbiak tagadják ezt. (MTI)

12:21 Tudja, mennyibe kerül negyvenezer ukrán tartalékos mozgósítása? 6,7 milliárd hrivnyába (154,6 milliárd forintba). Ennyit különített el a célra a kijevi parlament. Hogy kontextusba helyezzem az összeget: ez az ukrán költségvetés 1,2 százaléka. (Kyiv Post)

12:19 Az RT állítása szerint március 17-én német és amerikai felderítőgépek repülhetnek át Oroszország felett, hogy megállapítsák az orosz csapatok tényleges helyzetét. A felderítőgépek a Nyitott Égbolt egyezmény keretében léphetnek be az orosz légtérbe.

12:18 Kárpátalján már meg is kezték az ukrán hadseregbe jelentkezett önkéntesek kiképzését. Az első foglalkozáson 80-anan voltak, köztük az MTI megfogalmazásában "két lány". Hétfőn a kézifegyverek használatát tanulták meg.

12:15 Vlagyimir Putyin kedden kíván megszólalni Ukrajna ügyében, az orosz parlamentben mondana valamit. Mindezt egy kommunista, Ivan Melnyikov jelentette be. Melnyikov az orosz parlament egyik alelnöke. A Kreml szerint a beszéd témája a Krím és Szevasztopol Oroszországhoz való csatlakozási kérelme lesz. (MTI)

Krím Krími helyzet, AFP, térkép, Ukrajna, Szevasztopol, Szimferopol

12:12 Itt a legújabb orosz ötlet, az

Ukrajnát Támogató Csoport.

Ennek lenne a feladata Ukrajna területi egységének és semleges katonai és politikai státusának biztosítása. Hogy Oroszország mit ért Ukrajna területi egysége alatt, azt jelzi, hogy a rendezés feltételének a Krím függetlenségét és Oroszországhoz csatlakozását kimondó népszavazás elismerését tartják. (MTI)

12:06 Ideje megnéznünk, mit gondol az orosz vezetés a krími helyzetről:

  • Vlagyimir Putyin szerint a Krím népe kifejezte akaratát.
  • Szerinte mindez összhangban volt a nemzetközi joggal és az ENSZ alapokmányával is.
  • Sajnos azt nem fejtette ki, hogy miben és mennyiben felel meg a nemzetközi jognak egy másik ország egy részének megszállása.
  • Vagy az, hogy ott egy idegen hadsereg "biztosítása" mellett népszvazást tartsanak.

Az orosz kormány hivatalos szócsöve, az RT hírtelevízió emellett még rekordrészvételről is hírt adott. A krími hatóságok szerint 83 százalék feletti volt a részvétel. Az állítással több baj is van. Egyrészt a krími hatóságoknak nem volt névjegyzékük a lakosságról, mert azt az ukrán hatóságok nem adták ki nekik. Másrészt a félsziget lakosságának 40-45 százalékát kitevő ukránok és tatárok bojkottálták. (Via RT)


11:58 Most, hogy a szomszédban mindjárt kirobban a háború, Hende Csaba a NATO-tagságunk hasznosságáról nyilatkozott. "Magyarországnak rendkívül hasznos a NATO-tagság" - mondta, majd átadott egy új logisztikai raktárbázist a pápai katonai reptéren. (MTI)

11:52 A krími parlament egész sajátosan értelmez mindent. Most például úgy döntött, hogy feloszlatja a Krímben állomásozó ukrán alakulatokat. Ez több szempontból is érdekesm például ha a Krím független, akkor mi köze az ukrán csapatokhoz. Az ukrán védelmi miniszter már közölte is, hogy az ukrán csapatok a helyükön maradnak. (MTI)

11:48 Martonyi János szerint a vasárnapi krími népszavazás "ellentétes az egyszerű logikával is, mert az embereknek nem volt valódi választásuk". Ezen túl a nemzetközi joggal is ellentétes volt a szavazás, mert mégiscsak megszálló orosz csapatok biztosítása mellett kellett dönteniük a krímieknek, ez pedig hatással lehetett a döntésükre. (MTI)

11:46 Valamiből a háborút is finanszírozni kell, ezért Oroszország április 1-től tonnánként 2,6 dollárral emeli a kőolajra kivetett exportvámot. A hivatalos indoklás szerint azért, mert az Urals típusú olaj világpiaci ára márciusban 58 centtel emelkedett. (MTI)

11:18 A BBC szerint nem kizárt, hogy a vasárnapi krími népszavazás csalás volt. Ezt arra alapozzák, hogy a hivatalos adatok szerint 83 százalék feletti volt a részvétel, pedig a népszavazást a tatárok és az ukránok is bojkottálták, és ők a lakosság 40-45 százaléka.

photo_camera TOPSHOTS/AFP PHOTO/DIMITAR DILKOFF

11:15 Negyvenezer ukrán tartalékost hívnak be a fenyegető orosz invázió visszaverésére. Mondjuk nem sietik el a dolgot, az elfogadott törvény alapján 45 napon belül mozgósítják a tartalékosokat az orosz agresszió ellen.

11:12 Az EU hétfőn egyeztetést kezdett az orosz vezetők elleni szankciókról. Az ok az orosz hadsereg felügyeletével lebonyolított népszavazás. Az EU nem ismeri el sem magát a népszavazást, pláne nem az eredményét. (MTI)

photo_camera Bontják az urnát a Krímben.
Dan Kitwood/Getty Images

11:10 Szevasztopol is csatlakozik Oroszországhoz. A város önálló jogalany, így a Krím csatlakozásától függetlenül kellett erről döntenie. A városi tanács pedig rendkívüli ülésén egyhangúlag döntött. Itt derült ki az is, hogy a vasárnapi szavazáson a szevasztopoliak 95,6 százaléka szavazott a csatlakozásra. (MTI)

10:33 A kijevi parlament tartózkodás és ellenszavazat nélkül részleges mozgósítást rendelt el. Vasárnapi jelentések szerint az orosz hadsereg nagy erőket vont össze Ukrajna határán, hatvanezres haderőről szóltak a hírek.

10:23 Pár percig hivatalosan is független volt a Krím. A parlament a vasárnapi népszavazás eredményére hivatkozva kiáltotta ki a függetlenséget. Aztán rögtön kérte, hogy csatlakozhasson Oroszországhoz.

09:49 Az orosz kormány kedvezményes adózást ígér azoknak az orosz vállalatoknak, akik befektetnének a Krímben.

08:55 A nem végleges adatok szerint a krímiek 96,77 százaléka akar Oroszországhoz csatlakozni. Az adatok azért nem véglegesek, mert a szevasztopoli szavazatokat még össze se számolták. Szevasztopol a félsziget legnagyobb városa, az orosz fekete-tengeri flotta bázisa.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.