Így vághat vissza Putyin a Nyugatnak

háború
2014 március 24., 11:11
comments 20

A Krím annektálásáért Oroszországnak drágán meg kell fizetnie – ezt mondogatja a Nyugat hetek óta. A Reuters és a Guardian szerint a Putyin belső köréhez tartozó oligarchák üzleteit már meg is támadta az amerikai kormány.

Bár Oroszország rég nem az a szuperhatalom, ami a Szovjetunió idején volt, a szankciókra Vlagyimir Putyinnak is megvannak a válaszai. Ezekből néhányat említett a Moscow Times.

Európa

Mindenekelőtt ott a Gazprom. Az orosz gáz kulcsfontosságú az ukrán gazdaságnak, ami anélkül összeomlana. De Európa nagy részének – így az Ukrajnán keresztül érkező gáz elzárásával Magyarországnak is – zavart okozna. Amikor Moszkva 2009-ben leállította a gázexportálást Ukrajnába, az jelentős hiányt és gázáremelkedést okozott Európa-szerte. Európa a felhasznált gáz 30 százalékát most is az oroszoktól veszi, több kelet-európai ország pedig majdnem 100 százalékban az orosz gáztól függ. Sok európai gazdaságnak komoly gondjai vannak, egészében az európai gazdaság rosszabbul teljesít az amerikainál, így ha az oroszok elzárják a gázt, Európa könnyen visszasüllyedhet a recesszióba.

photo_camera Fotó: Kisbenedek Attila / AFP

Putyin a jelentős orosz etnikumú lakossággal is fokozhatja a feszültséget Kelet-Európában, például Észtországban és Lettországban. A múlt héten, Moszkva amiatt panaszkodott, hogy az, hogy Észtországban az oroszoknak észtül kell beszélniük.

Kelet

Putyin a Közel-Keleten is beavatkozhat. Bezavarhat például az iráni atomprogram körüli P5+1-es tárgyalásokban. Putyin fejlett, S-300-as légvédelmi rakétákat ajánlhat fel Iránnak, vagy segíthet Teheránnak megépíteni egy második atomerőművet.

A szíriai polgárháborúban Oroszország eddig csak óvatosan segítette a kormányt, ám ha Putyin megduplázza Bassár el-Aszád támogatását, minden esély elveszne a tűzszünetre.

photo_camera Fotó: Shamil Zhumatov / Reuters

Moszkva Afganisztánban is csapást mérhet a Nyugatra, elsősorban Amerikára. Amerika az északi útvonalon, Oroszországon keresztül szállítja az eszközeit ki és be Afganisztánba. Putyin ezt bármikor lezárhatja, megnehezítve az amerikai katonai kivonulást Afganisztánból.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.