Csak mi felejtettük el szerencsétlen Tóásó Elődöt

2014 március 26., szerda 15:21
4

Tóásó Előd szabadon engedésére és az úgynevezett terrorista ügy tisztázására szólította fel La Pazt az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának bolíviai képviselője - írta szerdán az El Día című bolíviai napilap.

A tájékoztatás szerint Denis Racicot kedden La Pazban újságírók előtt emlékeztetett: a világszervezet már 2011-ben megállapította, hogy a bolíviai terrorista perben a vádlottak padján ülő, magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd emberi jogai sérültek azáltal, hogy 2009-ben Bolíviában őrizetbe vették és ítélet nélkül azóta is fogva tartják.

Racicot elmondta, hogy az ENSZ önkényes fogva tartással foglalkozó munkacsoportja a bolíviai kormánynak három évvel ezelőtt küldött közleményében kiemelte: az, hogy Tóásó Elődöt megfosztották szabadságától, sérti az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának és a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának több pontját is.
A világszervezet munkatársa hozzátette: az említett csoport szerint a magyar férfit feltételesen szabadlábra kellett volna helyezni, ezenkívül az ellene elkövetett hatósági visszaélések miatt kárpótlás is megilletné. La Paz azonban figyelmen kívül hagyta az ENSZ munkacsoportjának véleményét - jegyezte meg Racicot.

Tóásó Előd az egyik túlélője a bolíviai kommandósok 2009 április 16-án végrehajtott akciójának, amelynek keretében a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy állítólag Evo Morales meggyilkolására és a dél-amerikai ország erőszakos kettészakítására készülő terrorista sejten. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok akkor Tóásó Előd mellett őrizetbe vették a másik túlélőt, a bolíviai-horvát Mario Tadicot is, akik az ügy további 36 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak.

(MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt