Már a csecsemők biztonságát is veszélyezteti a varjúterror Siófokon

Siófok felmentést kér a természetvédelmi előírások alól, mert a védett vetési varjak elárasztották a várost, mégpedig tömegesen.

Balázs Árpád fideszes polgármester azzal a kéréssel fordult a Közép-Dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez, hogy engedélyezze a vetési varjúfészkek eltávolítását Siófok problémás területeiről. A városvezetés álláspontja szerint a madarak növekvő száma miatt nem indokolt az állat védelme.

Miközben a dél-dunántúli zöldhatósághoz tartozó, szintén Somogy megyei Marcaliban engedélyezték a varjak riasztását, Siófokon a vetési varjak fészkelésének befejezéséig leállította a gallyazási munkálatokat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park.

A városvezetés tehetetlen

A polgármester szerint ez két dolog miatt is aggályos, egyrészt balesetveszélyesek maradnak a fák, másrészt pedig nem tudják eltávolítani a varjúfészkeket a költési idő, illetve a fiókák kikelése előtt. "Az önkormányzathoz naponta érkeznek panaszok, azonban a városvezetés mindeddig eszköztelennek bizonyult a belvárosban egyre nagyobb számban tanyázó madarakkal szemben" – mondta Balázs.

Beszámolója szerint régebben, amikor nem volt védett a vetési varjú, el lehetett riasztani a városba költözéstől. Mióta védetté vált, egyre nagyobb gondot okoz tömeges megjelenésük a város központjában, a Balaton-partra vezető forgalmas sétányon, a tópart számos utcájában.

Siófok bizonyos területei évek óta károgástól hangosak a fákon fészkelő vetési varjak miatt, amelyek egyéb bosszúságokat is okoznak.

A közelmúltban egy kismama panaszkodott arra, hogy miközben sétáltatta gyermekét, a babakocsiba piszkított egy varjú.

A hasonló esetek mindennaposak, hiszen előfordul, hogy a sétálók fejére esik az állati ürülék – mondta a polgármester.

A koromfekete vetési varjú (Corvus frugilegus) félméteresre is megnő, ha kiterjeszti szárnyait, keresztben egy méter. Súlya 30-35 deka. Intelligens, a papagájhoz hasonlóan képes az emberi hangot utánozni. Eszmei értéke 50 000 forint.

(MTI, Wikipedia, Alfred Hitchcock)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.