Klicsko nem lesz ukrán elnök, Timosenko viszont hivatalos jelölt lett

2014 március 29., szombat 14:02
13

Rövid hírek Ukrajnából:

  • A Haza párt egyhangúlag vezetőjét, Julija Timosenko volt kormányfőt jelölte elnöknek. Ettől még egyátlaán nem biztos, hogy őt választják meg államfőnek május 25-én.
  • Mert Vitalij Klicsko, az Ütés jelöltje bejelentette, hogy ő ugyan visszalép az elnökjelöltségtől. De maga helyett Petro Porosenko, független képviselőt, volt gazdasági minisztert, csokigyárost (a Tibi csoki is az övé), tévétulajdonost, sokszoros milliárdost javasolta pártjának.
  • A legfrissebb, március közepén végzett és szerdán nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás alapján jelenleg Porosenko a legnépszerűbb elnökjelölt. Klicskó (lett volna) a második, Timosenko csak harmadik. Támogatottsága csak harmada Poronsekóénak (24 vs. 8 %).
  • A volt kormánypárt, a Rágiók Pártja kizárta Viktor Janukovics eltávolított államfőt, Mikola Azarov volt miniszterelnököt, a párt korábbi vezetőjét, valamint a Janukovics-családhoz közel álló két volt kormánytagot, Szerhij Arbuzov volt első miniszterelnök-helyettest és Olekszandr Klimenkót, az azóta megszüntetett jövedéki és adóügyi tárca egykori vezetőjét, s további két pártagot.
  • Az Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten minden rendőr átállt az oroszok oldalára.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Oroszországnak sem szándékában, sem érdekében nem áll átlépni az ukrán határt. Ezzel azokra a hírekre reagált, amelyek szerint az ukrán határ közelében jelentős katonai erőösszpontosítás folyna. Ez utóbbinak a tényét is tagadta, határozottan leszögezve, hogy Moszkva nem akarja megszállni Ukrajnát. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt