Lázár János félrebeszélt

POLITIKA
2014 április 01., 11:22
comments 17

"A kormány két megállapodás aláírását tervezte az orosz féllel. Az első a nemzetközi nukleáris együttműködésről szólt, amelyet már korábban aláírt a kabinet [...] jelenleg végszavazásra vár" - mondta Lázár János mai sajtótájékoztatóján, amin amúgy azt jelentette be, hogy a kormány már a tízmilliárd eurós hitelszerződést is aláírta Oroszországgal.

Valójában a parlament már február 6-án megszavazta, Áder János köztársasági elnök pedig február 11-én ki is hirdette a hivatalosan "A Magyarország Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya közötti nukleáris energia békés célú felhasználása terén folytatandó együttműködésről szóló Egyezmény" névre keresztelt paksi megállapodást.

Amikor érdeklődtünk Lázár titkárságán, hogy az államtitkár erre a szerződésre gondolt, vagy van egy harmadik szerződés is Paksról, amiről eddig nem tudtunk, elismerték, hogy Lázár tévedett.

Vagyis a választások után az új parlament már csak a hitelszerződésről szavazhat. Lázár szerint a két szerződés - a hitelmegállapodás és a paksi erőmű bővítéséről szóló - majd csak ezután léphet életbe.

A hitelmegállapodás aláírása az orosz sajtóból derült ki, az orosz pénzügyminiszter helyettese árulta el, hogy már meg is kötötték a megállapodást. Bajnai Gordon erre reagálva azzal vádolta a kormányt, hogy az aláírással kész helyzetet teremtett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.