Spiegel: Orbán politikájának haszonélvezője a felső 10 százalék, „a Fidesz-klientúra magja”

politika
2014 április 02., 11:51
comments 26

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök saját magát a szegények, a kisemberek szószólójának, kormányát pedig a családok védelmezőjének igyekszik beállítani, bírálói szerint az országban maffiaállam működik, ahol az Orbán-klán az államkasszát dézsmálja – írja a Spiegel.

A lap azt írja, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt ilyen mély a társadalmi szakadék, a „külföldi vállalatok elleni harc” mottójával meghirdetett rezsicsökkentés ellenére mintegy 3 millió ember szegénységben, bizonytalan körülmények között él.

A Spiegel szerint Orbán gazdaság- és társadalompolitikájának valódi haszonélvezője a társadalom felső 10 százaléka, „a Fidesz-klientúra magja”. Sőt maga Orbán Viktor és közvetlen köre, köztük több családtagja meglepően gyorsan nagy vagyonra tett szert, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. Egy pár dúsgazdag üzletember vállalatbirodalma tartja kézben a magyar gazdaság nagy részét, ők nyerik el az állami pályázatok zömét, és hozzájuk folyik be az uniós támogatások jelentős hányada.

A lap név szerint Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és Széles Gábort említette. A Spiegel arról is írt, hogy Orbán Felcsúton egy kisebb futballbirodalmat hozott létre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.