Spiegel: Orbán politikájának haszonélvezője a felső 10 százalék, „a Fidesz-klientúra magja”

2014 április 2., szerda 11:51
26

Miközben Orbán Viktor miniszterelnök saját magát a szegények, a kisemberek szószólójának, kormányát pedig a családok védelmezőjének igyekszik beállítani, bírálói szerint az országban maffiaállam működik, ahol az Orbán-klán az államkasszát dézsmálja – írja a Spiegel.

A lap azt írja, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta nem volt ilyen mély a társadalmi szakadék, a „külföldi vállalatok elleni harc” mottójával meghirdetett rezsicsökkentés ellenére mintegy 3 millió ember szegénységben, bizonytalan körülmények között él.

A Spiegel szerint Orbán gazdaság- és társadalompolitikájának valódi haszonélvezője a társadalom felső 10 százaléka, „a Fidesz-klientúra magja”. Sőt maga Orbán Viktor és közvetlen köre, köztük több családtagja meglepően gyorsan nagy vagyonra tett szert, gyakran megkérdőjelezhető körülmények között. Egy pár dúsgazdag üzletember vállalatbirodalma tartja kézben a magyar gazdaság nagy részét, ők nyerik el az állami pályázatok zömét, és hozzájuk folyik be az uniós támogatások jelentős hányada.

A lap név szerint Simicska Lajost, Nyerges Zsoltot és Széles Gábort említette. A Spiegel arról is írt, hogy Orbán Felcsúton egy kisebb futballbirodalmat hozott létre. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt