Budapesti gyógyszertárak csontrák elleni gyógyszerrel csaltak 400 millió forintot

bűnügy
2014 április 4., 5:50
comments 8

Négy fővárosi gyógyszertár 400 millió forint ártámogatást vett fel jogosulatlanul egy csontrák elleni készítmény forgalmazásával kapcsolatban – közölte a NAV.

A nyomozás feljelentés alapján indult, miután kiderült, hogy a gyógyszergyár kevesebb készítményt forgalmazott, mint amennyi után az Országos Egészségbiztosítási Pénztár lakossági ártámogatást fizetett ki. Az ártámogatás ampullánként több mint 37 ezer forint.

A gyanú szerint a négy budapesti gyógyszertár valójában meg sem rendelte az elszámolt mennyiséget, csak a jogosulatlan ártámogatást vette fel a receptek után. Általában a valós megrendelésnél 5-6-szor nagyobb mennyiség után igényeltek támogatást. Az egyik patika több mint 194 millió forint, a másik több mint 130 millió forint, a harmadik csaknem 58 millió forint, a negyedik pedig több mint 6 millió forint értékben vett fel jogosulatlanul támogatást.

A visszaéléshez szükséges recepteket egy fővárosi klinikán dolgozó doktornő állította ki, a vényeket pedig egy közvetítő vitte a patikákba. A betegek helyett ő igazolta a készítmény átvételét és írta alá a recepteket. A hat gyanúsítottnak (négy patikus, a közvetítő és a doktornő) különösen nagy kárt okozó csalás és különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt kell felelnie.

A költségvetést érő vagyoni hátrány teljes egészében meg fog térülni, mivel zárolták az orvos ingatlanát 330 millió forint értékben, a patikavezetők fellelhető ingó- és ingatlanvagyonát összesen több mint 343 millió forint értékben, és bankszámlákon 63 millió forintot. Plusz a gyanúsítottak önként visszafizettek 12,5 millió forintot. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt