Így tartják a román vendégmunkásokat rabszolgaként Mórahalmon

POLITIKA
2014 április 04., 14:15
comments 141

A Youtube-ra került fel egy hangfelvétel, amin Nógrádi Zoltán mórahalmi polgármester, fideszes parlamenti képviselő beszél a rúzsai testületi ülésen március 19-én. A felvételt a térség LMP-s képviselője, Tatár Gábor készítette telefonjával, ő erősítette meg azt is kérdésünkre, hogy a felvételen Nógrádi hallható.

Mint Tatár elmondta, a március 19-ei ülésen a közbiztonság helyzetét tárgyalták, és rendőri vezetők mellett Nógrádi is itt fejtette ki véleményét. Mórahalmon jött létre az országban először önkormányzathoz csatolt rendészeti csoport, aminek feladata, hogy a térségbe dolgozó vendégmunkásokat felügyelje.

Az LMP helyi képviselői szerint viszont a Fidesz a Homokhátságban egyszerűen feladta a harcot, hogy a helyi munkaerőt megpróbálja bevonni a munkaerőpiacra, és helyette olcsó importmunkaerőre alapozva "rabszolgatartó rendszert" hoztak létre. Ezt arra alapozva állítják, hogy bár a térségben nagyon magas a munkanélküliség, mégis a földeken Romániából érkező vendégmunkások dolgoznak. Az ő munkavállalásukat az önkormányzat is támogatja, ugyanakkor a munkásokat elkülönítve, külön rendészeti szervvel felügyelik.

Hogy ez hogyan történik, arról Nógrádi is beszélt a felvételen:

Mint az hallható is, Nógrádi többek között azt mondja, hogy

A gazdák a regisztrációért díjat fizetnek, ezzel szemben mi azt a szolgáltatást biztosítjuk számukra hogy, a munkavállalóikat kvázi kordában tartjuk. Van egy megállapodásunk a gazdákkal, van egy etikai és egy magatartási megállapodás köztünk, amelyben próbáljuk azt elérni, hogy minél kevesebbet jelenjenek meg közterületen. Hogyha megjelennek ezek a munkavállalók közterületen, akkor mi begyűjtjük őket és elszállítjuk haza.

Tehát nem igazán szeretjük őket, amikor hétvégén, este, szórakozóhelyeken különböző kulturális programok közelében megjelennek. Most lehet itt persze személyi szabadság korlátozásáról szót ejteni, de ezzel a fajta liberális megközelítéssel nem foglalkozunk

Azt is hozzáteszem, hogy akik a mi regisztrációnkban szerepelnek, őket a társhatóságok már nem zaklatják, mert mi állandóan ellenőrzünk és jelentést adunk, munkaügyi felügyelőség, NAV, egyebek rajtunk keresztül megy ki gazdálkodóhoz munkavállalást ellenőrizni.

A felvételen az is hallható, hogy Tatár az integráció lehetőségeiről kérdezi a polgármestert. Nógrádi erre azt mondja, hogy

Lehet, hogy megdöbbentő lesz, amit mondok, de nem látszik (kiút), mert kimondottan üldözzük az integrációt. Akadályozzuk a letelepülésüket. Mi abból indulunk ki, hogy ők munkavállalás céljából érkeznek ide nem is engedjük a letelepedésüket, legalábbis igyekszünk megakadályozni, akkor így mondom.

Nagyon sok esetben hatósági eszközökkel, gyámhatósági eszközökkel, egészségügyi szűrővizsgálatokkal kezdődően sok egyéb kérdést vetünk be annak érdekében, hogy ide csak az érkezzen, aki munkát vállal.

Ne jöjjön az asszony, ne jöjjön a gyerek, ne jöjjön több gyerek. Ne akarja igénybe venni az oktatási infrastruktúránkat, a szociális ellátórendszerünket.

Kizárólag csak azokat az elemeket hagyjuk itt a rendszeren belül, akik a legális munkavállalás eszközeinek vagy kritériumainak megfelelnek.Tudom, hogy ez egy kicsit vadul hangzik, remélem nem lesz belőle semmiféle politikai akció, de a térség védelme ezt szükségessé teszi. Ugyanis a térségünk egy zárt közösség, kulturális és egyéb szempontból is.

Kérdésre Nógrádi azt is bevallja, egyelőre nem látja esélyét, hogy csökkenjen a külföldi munkavállalók száma. Tatár, aki maga is ezen a környéken él, elmondta, hogy az az egyik probléma a most működő rendszerrel, hogy a vendégmunkásokat teljesen elszerparalják. Teljesen el vannak zárva, egy külön, önkormányzati felügyelet alatt működő rendészeti szerv foglalkozik velük, nem pedig a rendőrséget erősítették meg a térségben.

A vendégmunkások döntő többsége Romániából érkezik, a legtöbben cigány emberek. Sokan nem is beszélnek közülük magyarul, és az Tatár szerint is igaz, hogy voltak, akik csak a dolgozni érkezők mellé csapódtak, és próbálják kihasználni a helyzetet.

De az LMP-s képviselő szerint az igazi gond, hogy közben a térségben óriási a munkanélküliség, sokan az ott élők közül 25 éve nem találnak munkát. A fiatalok elmentek már onnan, a középkorúak közül sokan pedig már nem alkalmasak a munkavégzésre, annyira belesüllyedtek az alkoholizmusba. Rajtuk nem akar segíteni senki, az önkormányzat egy kényelmes helyzetet teremtett magának, amit a helyi lakosság is elfogadott, de közben meg sem próbálnak munkát teremteni a helyieknek.

Jól járnak a nagygazdák is, akiknek a földjein több tucat vendégmunkás is dolgozik egyszerre. A romániai munkaerő ugyanis olcsóbb, Tatár szerint egy munkásnak 500-600 forintos órabért fizetnek, de ebből még lejön a lakhatás költsége. Ami egyébként sokszor csak egy lyukat jelent, szörnyű körülmények között.

A képviselő ismer ugyan pozitív példákat is, vannak olyan kisgazdák, akikhez évek óta járnak vissza ugyanazok a munkások, akik mára magyarul is megtanultak. De nem ez a jellemző.

A hangfelvétellel kapcsolatban kerestük Nógrádi Zoltánt is, ő viszont mivel nem hallotta a felvételt, nem kívánt foglalkozni ezzel a kérdéssel. Csütörtöki közleményében még azt írta, hogy Tatár hazudik, és az "LMP az  egyik legfontosabb uniós alapelvet, a szabad munkaerő áramlást támadja". Valamint hogy

"Tatár Gábor a Ruzsai képviselőtestületi ülésen a romániai vendégmunkások számára ingyenes nyelvtanfolyamot, ingyenes szociális ellátórendszert és ingyenes egészségügyi ellátást, és a helyi társadalomba történő integrációjukat, letelepítésüket követelte a magyar adófizetők pénzéből. Mindeközben a tisztességesen foglalkoztatott gazdatársadalmat, az állami hatóságokat és az Európai Uniós kötelezettségeit betartó kormányt támadja."

Tatár nekünk azt mondta, hogy azért is hozta nyilvánosságra a hangfelvételt, hogy megmutassa, ő nem követelte a felsorolt dolgokat az önkormányzattól, csupán az integráció lehetőségére kérdezett rá.

Mórahalom 2012 végén került be a hírekbe, amikor három magyar származású román vendégmunkás gyilkolt meg rablás közben egy helyi tanyatulajdonost. A gyilkosság után a Jobbik is tüntetett a településen, a polgármester pedig ezután nem sokkal állt elő a helyi rendészeti csoport ötletével, aminek működéséhez idén februárban Pintér Sándor belügyminiszter is gratulált.

(Címlapi kép a malacot terelő gazdákról csak illusztráció, nem Mórahalmon készült. AFP PHOTO  BALINT PORNECZI/STR)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.