Izzott a levegő Mesterházy és Schiffer csatáján

  • Miniszterelnökjelölti vitát szervezett az ATV és a Népszabadság.
  • Orbán nem ment el, Vonát nem hívták meg.
  • Maradt Mesterházy és Schiffer.
  • Ők összecsapnak!

Kőkemény estét kívánunk!

Órákkal a választás megkezdése előtt feszül egymásnak két baloldali miniszterelnök-jelölt, Mesterházy Attila és Schiffer András az ATV-ben Kálmán Olga és Csuhaj Ildikó műsorvezetése mellett. Tiszta amerikai előválasztás! Na jó, nem teljesen, mert Orbán Viktor nem fogadta el a meghívást Vona Gábort pedig nem hívták meg. Így a Kormányváltók nevű szövetség jelöltje csap össze az LMP vezetőjével.

És nem is közvetlenül csapnak össze, hanem mindketten az újságírókkal vitáznak majd, egymás után. Ennek oka, hogy mivel nem hívtak meg minden pártot, a tévé hivatalosan nem szervezhetett miniszterelnök-jelölti vitán.

A két párt tábora között a legújabb felmérések szerint még bőven van átjárás, így azért ez a vita sem tét nélküli.

Mi várható?

Mármint azon kívül, hogy mindketten elmondják a sablonjaikat. Tippem szerint Mesterházy arról próbálja majd meggyőzni a nézőket, hogy az LMP-re adott szavazat elveszett, és aki rájuk szavaz, tulajdonképpen Orbánt támogatja. Túl hevesen talán nem megy majd neki Schiffernek, de finoman megpróbálja majd rátolni a Fideszre. Schiffer ezzel szemben olyasmivel érvel majd, hogy a régi baloldali koalíció újbóli összeállása sehova sem vezet, Mesterházy pedig alkalmatlan arra, hogy szembeszálljon Orbán rendszerével.

Ki járt jól az LMP szétszakadásával?

Panyi Szabolcs az Indexen szépen összeszedte, a PM-es, vagy az LMP-s képviselők vannak-e jobb helyzetben a szakadás után egy évvel. A helyzet nem egyértelmű, de egyelőre úgy tűnik, fordult a kocka ahhoz képest, amilyennek a szakítás idején tűnt a helyzet. Persze két nap múlva lehet, hogy megint más lesz a kép. 

Aki ivós játékkal szeretné feldobni a műsort

Anak azt javaslom, mindig igyon, amikor Mesterházy azt mondja,

győzni fogunk

és amikor Schiffer azt mondja,

Nemzeti Cinizmus Rendszere.

Mesterházy: Ilyen ellenszélben még nem kellett kampányolni

Szerinte nem maradt más, csak a személyes találkozások, meg az internet. Arról, hogy miért egyenlőtlenek a feltételek az idei választáson, korábban itt írtunk. Persze ez nem magyarázza, hogy az ellenzék sokáig gyakorlatilag semmilyen kampánytevékenységet nem végzett - Mesterházy viszont most éppen azt mondja,

jó kampány volt.

Megköszöni minden aktivistának.

Mesterházy szerint félnek az emberek

A kampány alatt azt tapasztalta, hogy a fórumokon az emberek tartottak attól, hogy megtudják róluk, ellenzékiek, ezért sokan nem akarták, hogy lefotózzák őket, és sokan meséltek arról, hogy ismerőseik el sem mertek menni. Szerinte a közvéleménykutatások beragadtak egy évvel ezelőtt, és nem a valóságot mutatják.

A részvételi adat sokat jelent majd

Mesterházy úgy számol, ha sokan mennek el, az kedvez nekik. Korábban ellenzéki politikusok arról beszéltek, 60 százalékos részvétel alatt nyer nagyot a Fidesz, 60-70 között lehet szűk ellenzéki vereség, és 70 százalék felett lehet egyáltalán esélyük.

Igazságosabb rezsicsökkentéssel kampányol

A gazdagokat nem támogaták majd, mondja.

És akkor egy pillanatra képzeljük el, milyen lenne, ha lenne egy párt, aki annyit be merne vállalni, hogy

nem, ennél olcsóbb már nem lesz a rezsi.

Beleborzongtam.