Harminckettedik leghaladóbb ország vagyunk, de azért nem csillog ez olyan szépen

életmód
2014 április 08., 21:01
comments 25

Social Progress Imperative egy amerikai nonprofit szervezet, és azt próbálják mérni, hogy egy társadalom mennyire progresszív, mennyire haladnak ott előre az életkörülmények. Az ilyesmi persze elég nehezen számszerűsíthető, de mivel a SPI egy rakás indikátorral dolgozik, eredményeikkel ezért érdemes foglalkozni.

A legkülönfélébb dolgok számítanak bele a végső eredménybe, a szabadságjogok, az oktatás, a társadalmi mobilitás, a szegénység helyzete, a környezeti kérdések megléte mellett például még az internethez való hozzáférés mértéke is számít.

A 2014-es lista élén Új-Zéland végzett, utána Svájc, Hollandia és Norvégia következett. Összesen 132 ország teljesítményét értékelték, több 50 szempont alapján. A lista legvégén Csád állt,

A felmérés egyik fontos tanulsága, hogy a gazdasági növekedés önmagában nem jelent társadalmi progressziót is, ezt jelzi Kína 90-edik és India 102-edik helyezése is. A látványosan fejlődő gazdaságok közül többen egyszerűen sokak élethelyzete semmit nem javul, a fejlődés ellenére sem.

Az első húsz ország között két szomszédunk, Szlovénia és Ausztria is ott van. Magyarország a 32. helyet szerezte meg. Ami elsőre nem is rossz eredmény. Azonban az indikátorok között körbenézve a jó eredmények között bőven találunk elkeserítő adatokat is. Ugyanis sok esetben azért kapunk jó pontokat, amit Európában azért már szokás alapértelmezett dolognak tekinteni. Például a jó hozzáférést az ivóvízhez, a ritkán előforduló halálos járványokat, az elektromosság elterjedtségét, a kevés gyilkosságot, vagy az általános tankötelezettséget.

A negatív pontok viszont olyan dolgokért járnak, melyekben legtöbb uniós tagállam jóval jobban szerepelt: például a tolerancia szinte másmilyen emberek iránt, életmódok közötti választás szabadsága, az öngyilkosságok száma, a fenntartható ökoszisztéma, vagy például a lakhatás helyzete.

A magyar adatokat itt lehet böngészni, a kutatásról minden más információ az SPI honlapján érhető el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.