18

Figyelem, felnőtt tartalom!

Az általad letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Szex utáni szelfi: az intimitás elárulása vagy a következő logikus lépés?

SZEX
2014 április 09., 19:38
comments 53
  • Szex után egymásra boruló emberek képei söpörnek végig az Instagramon.
  • A celluxozás, a smink nélküli fotók és a ruhát cserélő párok után az aftersex lett a felkapott hashtag.
  • Erről viszont már Komoly Morális Viták is indultak.

A közösségi oldalak hajnalán tervezgettük néhány barátommal túlpörgött tiniként, hogy meg kellene csinálni azt a hálót, ahol csak azok vannak kapcsolatban, akik már szexeltek egymással. (Illetve akkori fejünkkel a határt a csókolózásnál húztuk volna meg, de a lényeg szempontjából ez mindegy.) Ha ez nem is valósult meg, az utóbbi időben mintha egy lépéssel közelebb kerültünk volna ehhez – vagy legalábbis azok, akik az #aftersex taggel töltenek fel képeket az Instagramra.

Rögtön utána

A koncepció talán még a celluxozásnál is egyszerűbb. Közös szelfi közvetlenül szex után. Ilyenek:

(És honnan tudod, hogy ezek igaziak? Hát full kamu az egész! Látom! Igen, egy részük biztosan az. De aki átpörgeti ezeket a képeket, és volt már ilyen helyzetben, fel fogja ismerni, hogy egy részük annyira hétköznapi és természetes, hogy nyugodtan elfogadhatjuk igazinak.)

Tabuk Nélkül Szelfi

Hetero- és homoszexuális párok és alkalmi kapcsolatba kerülő ismeretlenek egész tömege készített ilyen képet, aztán nagyjából fél perccel ennek felpörgése után meg is jelentek a paródiák. Igen, természetesen a kezes poénok kihagyhatatlanok. Meg az állatosak. Nem beszélve a terhes változatról.

A szélesebb közvélemény aztán a Nerve szexügyi szaklap cikke után kezdett foglalkozni a témával, és a

nahát, mit csinálnak ezek a mai fiatalok

típusú rácsodálkozás után nem sokkal morális ítéletek egész hulláma zúdult az aftersexesere.

A végső árulás

A Jezebel és a Telegraph a visszataszító felvágás miatt ment neki a dolognak, a Guardianben pedig egyenesen arról írtak,

ez az intmitás végső elárulása.

Ez utóbbi szempont még érdekes is. Az, hogy az Instagramon, vagy egyébként  bármelyik közösségi oldalon valami felvágós, az azért nem lehet nagy meglepetés. Ebből a szempontból nem tűnik minőségi különbségnek, ha valaki így akarja kifejezni, hogy neki éppen sokkal jobb, mint az Instát frissítgető követőinek, mintha mondjuk közös nyaralási képet tenne ki. Vagy valami kajafotót.

Elveszik a lényeg

A képekben viszont általában nincsen semmi direkt módon szexuális, és ahogy a Guardian írja, nagyjából pont az ellentétei a popkultúrában szereplő stilizált-idealizált szexnek. Ez pedig azért fontos, mert, ahogy arra általában mindenki rá szokott jönni, a műanyag kirakatszexhez képest a valódi egészen más, sokkal hétköznapibb, ettől viszont intimebb dolog. Ennek az intimitásnak a nyilvánossá tétele (mégha csak részben is) épp a dolog lényegét veszi el, szól az érvelés.

„Nincs értelme a tabukat megtörni, ha ezzel magát a dolgot is összetörjük”

– írja a Guardian.

Ha már csak az számít, ami az interneten van

Más szempontból persze ez nem más, mint valamiféle kötődés nyilvános kifejezése. Mint a kézfogás az utcán azok számára, akiknek már csak akkor számít valami igazán, ha látszik az interneten. Azoknak, akiknek teljesen természetes, hogy akár egy ilyen helyzetben is első dolog a telefonjukért nyúlni. Ebből a szempontból a fejlemény teljesen logikus, de ez a kérdés már sokkal messzebbre vezet, mint a szex utáni szelfik. Az biztos, hogy ez sem sokkal felvágósabb, mint mondjuk egy szerelemi vallomás cuki virális videóban kifejezve. (Mindez persze csak azokra az esetekre vonatkozik, amikor a szereplők mindannyian felelősségük teljes tudatában készítik a képet.)

A Vice magazin egyébként néhány évvel ezelőtt készített egy interjúsorozatot párokkal szex után. Nem volt benne semmi különös, a eredmény mégis imádnivaló lett. Később készült ennek videós változata is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.