Lépfenében elpusztult egy oroszlán Debrecenben, bezárták az állatkertet

A Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Intézete szerint a Debreceni Állat- és Növénykertben néhány napja elpusztult hím oroszlán lépfene-fertőzött volt. A fertőzés egy szarvasmarhától ered, amelyet a ragadozókkal etettek meg. Az állatkertben és a szarvasmarhatelepen ugyanakkor jelenleg nincs "lépfenére gyanús" állat. Az állatkert és a marhatelep állatai hatósági megfigyelés alá kerültek, az állatkertben ezen időszak alatt a látogatás szünetel.

A hatóság közölte: azon a településen, amelyről a fertőzött állat kikerült valamennyi szarvasmarha-, juh- és lótartót értesítenek, és beoltják az állataikat, akárcsak az állatkertnek az erre a fertőzésre fogékony lakóit. Hatósági rendelkezésre a keletkezett állati mellékterméket ártalmatlanították, valamennyi érintett létesítményt és eszközt fertőtlenítenek. Az állatgondozók és az érintett szarvasmarhatartó megelőző gyógyszerezése megkezdődött.

A Nébih szerint a debreceni állatkert látogatói nem kerülhettek közvetlen kapcsolatba a beteg állattal, így őket nem fenyegeti a megfertőződés veszélye. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.