Az megvolt, amikor Putyin azt mondta Snowdennek, hogy ők csak bírósági engedéllyel kémkednek magánemberek után?

2014 április 17., csütörtök 11:23
15

"Oroszország kizárólag bírói engedéllyel figyel meg vagy kémkedik magánemberek után. Ez a törvény, tehát nálunk nincs tömeges megfigyelés" - válaszolta csütörtöki maratoni kérdezfelelekén Edward Snowden kérdésére Vlagyimir Putyin.

Ami így ebben a formában nem fedi teljesen az igazságot. Putyin öt órája tartó mutatványa előtt egy nappal Pavel Durov, az orosz Facebook-klón, a Vkontakte alapítója beszélt arról, hogy a KGB-utód orosz titkosszolgálat, az FSZB 2013 decemberében az ukrajnai tüntetéseket szervező Euromaidan Vkontakte-csoport szervezőinek személyes adatait követelte tőle, de ő megtagadta a kérést. Egy másik kérésre is nemet mondott, egy ügyész egy korrupcióellenes csoport tagjainak adatait akarta megszerezni. Ha ezekre lett volna bírói engedély, Durov nem utasíthatta volna el a kéréseket.

Ennek következményei is voltak, Durov szerint a kérések megtagadása miatt kibontakozó csatározásokban vesztette el a tulajdonosi részvényeit a Vkontaktéban. A céget tavaly ellenséges felvásárlással került új tulajdonoshoz, Durov szerint törvénytelenül. Ugyan még most is ő a vezérigazgató, de április elején egyszer már lemondott, hogy egy héttel később visszavegye a posztját.

"Nem bánok semmit, mert a legfontosabb, a tiszta lelkiismeretem és az ideáljaim, amiket védek, megmaradtak" - írta. (Via The Verge)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt