Az megvolt, amikor Putyin azt mondta Snowdennek, hogy ők csak bírósági engedéllyel kémkednek magánemberek után?

külföld
2014 április 17., 11:23
comments 15

"Oroszország kizárólag bírói engedéllyel figyel meg vagy kémkedik magánemberek után. Ez a törvény, tehát nálunk nincs tömeges megfigyelés" - válaszolta csütörtöki maratoni kérdezfelelekén Edward Snowden kérdésére Vlagyimir Putyin.

Ami így ebben a formában nem fedi teljesen az igazságot. Putyin öt órája tartó mutatványa előtt egy nappal Pavel Durov, az orosz Facebook-klón, a Vkontakte alapítója beszélt arról, hogy a KGB-utód orosz titkosszolgálat, az FSZB 2013 decemberében az ukrajnai tüntetéseket szervező Euromaidan Vkontakte-csoport szervezőinek személyes adatait követelte tőle, de ő megtagadta a kérést. Egy másik kérésre is nemet mondott, egy ügyész egy korrupcióellenes csoport tagjainak adatait akarta megszerezni. Ha ezekre lett volna bírói engedély, Durov nem utasíthatta volna el a kéréseket.

Ennek következményei is voltak, Durov szerint a kérések megtagadása miatt kibontakozó csatározásokban vesztette el a tulajdonosi részvényeit a Vkontaktéban. A céget tavaly ellenséges felvásárlással került új tulajdonoshoz, Durov szerint törvénytelenül. Ugyan még most is ő a vezérigazgató, de április elején egyszer már lemondott, hogy egy héttel később visszavegye a posztját.

"Nem bánok semmit, mert a legfontosabb, a tiszta lelkiismeretem és az ideáljaim, amiket védek, megmaradtak" - írta. (Via The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.