Snowden is kérdezte Putyint

külföld
2014 április 17., 12:51
comments 17

Vlagyimir Putyin csütörtökön órákon át válaszolt élőben telefonos kérdésekre. Többek között így derült ki, amit mindenki sejtett azért, hogy Krímben valóban orosz csapatok jelentek meg a népszavazás előtt.

De ez mind szinte semmi ahhoz képest, mint amikor Edward Snowden, az NSA-botrány kiszivárogtatója jelentkezett be, hogy kérdezzen Putyintól. Snowden arra volt kíváncsi, hogy vajon Oroszországban is létezik olyan megfigyelési rendszer, mint az Egyesült Államokban, amivel le lehet hallgatni az állampolgárokat.

Putyin megnyugtatott mindenkit, hogy nincs.

Huh.

Amúgy kollégáját ismerte fel Snowdenben, mint mondta,

Mr. Snowden, ön egy korábbi kém, én pedig a titkosszolgálatnak dolgoztam. Beszélhetünk szakmai nyelven.

Majd szakmai nyelven folytatta, és elmondta, hogy Oroszországban az ilyesmit a törvény szabályozza, csak bírói engedéllyel lehet valakit megfigyelni. De tömeges megfigyelésre alkalmas rendszer nem áll rendelkezésükre.

Természetesen a terrorelhárítók és egyéb különleges alakulatok alkalmaznak mindenféle speciális eszközöket, hogy felvegyék a harcot a bűnözőkkel, tette még hozzá.  Sőt, igazából sem a pénz, sem azok az eszközök sem állnak rendelkezésükre, mint az amerikaiknak, mondta még el.

Különleges egységeinket szigorúan ellenőrzi a társadalom és a törvények

- folytatta még.

Snowden hosszas bujkálás után tavaly nyáron érkezett Moszkvába. (via Gawker)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.