Itt van Kaki úr, az éneklő szar

ZENE
2014 április 20., 16:58
comments 93

kula bá

  • Közegészségügyi mérföldkőhöz érkeztünk.
  • A tabuk tabuja is ledőlni látszik.
  • Az UNICEF ledobta a kakibombát.
  • Ezzel az angol vécé leigázhatja a világot.
  • Megelevenedett a South Park, Kula bá itt van közöttünk!

Az ENSZ segédszervének indiai részleg elkészítette az év társadalmi célú videoklipjét Kaki úrról, az éneklő kakáról. A dalt Shri jegyzi, aki a Pi élete című film főcímzenéjét is írta. A klipben éneklő szardarabok szaladnak az utcán egy fiúval, akire rájött a szükség.

Indiában kb. 620 millió ember, a lakosság majdnem fele nem tud megfelelő egészségügyi körülmények között üríteni, így ők inkább a szabadban szarnak. De mivel rengeteg bélsár borítja az utcákat, az UNICEF a Take the Poo to the Loo című dallal arra buzdítja a gyerekeket, hogy ha tehetik, használják a vécét. (Vannak kritikusai is, akik szerint ez a klip a kakapartival lealacsonyítja a szegényeket.)

A hozzá tartozó honlapon egyébként további érdekes adatok találhatók az indiai kakihelyzetről, a főbb jelmondatok pedig ezek:

  • Enough of this sh*t
  • Raise your voice against open defecation

take_the_poo_to_the_loo

Egyébként tényleg komoly probléma a szabadtéri székletürítés Indiában. A gyerekek mindenféle fertőzést elkaphatnak, a nőknek és a lányoknak pedig súlyos belső károkat okozhat, hogy félnek a szégyentől, hogy a szabadban szarjanak, ezért egész nap visszatartják, és csak éjszaka, a sötétben mernek üríteni – írja a Vocativ. Az ENSZ például emiatt is nyilvánította tavaly november 19-ét a vécék világnapjává.

Pár hete Delhiben indiai műszakis egyetemisták kakiflashmobbal próbálták felhívni a figyelmet a helyzet tarthatatlanságára, és eljárták a kakitáncot. (Kínában hasonló, de közel sem ilyen erős kampány megy évtizedek óta a köpködés ellen, Japánban pedig a tapogatózás ellen.)

Az éneklő szar nem újdonság, de eddig ekkora világszervezet még nem állt be mögé. Aki egy szomorú szar dalával kényeztetné a fülét, az ide kattintson. A zenélő szar egyébként a valóságban is létezik, itt egy 7 éves videó róla.

A beszélő kaki sem újdonság. Michel Gondry rendező egy rövidfilmet forgatott a kakijáról, ami egész nap követi őt, és ráakaszkodik, míg végül egy nem várt fordulattal zárul a nagy kakakaland:

A szarás szerelmeseinek: a Buzzfeed nagy szartesztjében 100-féle kakálás közül választhatod ki, hogy neked melyik volt már meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.