Ennél soha nem lesz jobb bolygónk, kár volt így tönkretenni

környezetvédelem
2014 április 22., 12:27
comments 99
  • Gyökeresen alakulnak át az élet feltételei bolygónkon. 
  • Rengetegen leírták már ezt, de ennyitől nyilván nem lesz változás. 
  • Abból, hogy egyre jobban a mindennapjainkat érinti mindez, majd talán igen. 
  • Boldog Föld napját! 

1880 óta mérik a Föld éves átlaghőmérsékletét. Ez alapján 2013 volt minden idők negyedik legmelegebb éve. Ennél még erősebb adat, hogy a tíz legmelegebb évből kilenc a XXI. században volt.

A klímaváltozás tényét ma már tényleg csak áltudományos lyukakból cáfolják.  Az átlaghőmérséklet a bolygón 0,8 Celsius-fokkal emelkedett 1980 óta, az olyan tapasztalatok, mint a növekvő szárazság, az olvadó jégtakarók, az emelkedő tengerszintek, az eltűnő szigetek, az erdőtüzek pedig sok millió ember életét fenyegető valós veszéllyé váltak.  A változások átalakítják az élelmiszer-termelést, háborúkhoz vezet, járványok terjedését segítik.

Elég sötét jövő képét vetítették előre az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) legutóbbi jelentéséhez készített vázlatok is, még ha a végül elfogadott jelentésbe kerültek derűlátóbb hangok is. A szebb jövőhöz azonban nagyon gyorsan, nagy arányban kell megnövelni a megújuló energiaforrások arányát. Ami jól hangzik, de gazdasági-politikai okokból nem annyira könnyen keresztülvihető.

Magyarországot szerencsés földrajzi elhelyezkedése miatt viszonylag visszafogottabb formában érintették eddig a változások, de a kilátások nálunk sem kedvezőek.

A Föld napja* alkalmából összeszedtük a NASA és a Google együttműködésében közölt műholdfelvételeket, melyek a bolygó pár kritikus átalakuláson átesett pontjáról készültek 1984 és 2012 között. A felvételekből készített animáció jól érzékelteti a változásokat: a városok terjeszkedését, a fakitermelést, a vízfelületek és a jégtakarók összehúzódását.

Az alaszkai Columbia-gleccser visszaszorulása

Las Vegas terjeszkedése a nevadai sivatagban

A brazil esőerdők eltűnése

Szénkitermelés az Egyesült Államok-beli Wyomingban

Dubaj felbukkanása

Az Urmia-tó eltűnése Iránban

Az Aral-tó kiszáradása

És nyilván számolhatatlanul lehetne még hozni a példákat a Föld minden pontjáról.

*Április 22-e egyébként a Föld napja. Ilyenkor egy napon át mindenki úgy aggódik a bolygó sorsáért, mintha kötelező lenne. Utána minden megy tovább. Fontos kiegészítés, hogy a bolygó minden bizonnyal nem fog a közeljövőben elpusztulni. Maximum csak azok a feltételek szűnhetnek meg, amelyek számunkra ilyen kényelmesen belakhatóvá tették.

A fenti kép Balatonfenyvesen készült. Fotós: Varga György / MTI

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.