Habony Árpád egyszerűen képtelen veszíteni

POLITIKA
2014 április 25., 09:34
comments 119

Március végén szüntették meg az eljárást Rényi Pál Dániellel, a Magyar Narancs újságírójával szemben. Rényinek az volt a bűne, hogy megírta, Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadóját elítélték garázdaságért.

Egész pontosan ezért:

2006. november 4-én reggel a XII. kerületi Szilágyi Erzsébet fasorban egy házaspár lelépett a Lexus terepjárón érkező Habony Árpád elé. Ő rádudált a gyalogosokra, majd a lehúzott ablakon keresztül rájuk is kiabált: legközelebb nem fékez, hanem elüti őket. A beszólásból szóváltás lett, majd Habony kiszállt, és a sértett K. Sándor és felesége, P. Erzsébet után ment. Először beletaposott bevásárlókocsijukba, majd egy ütéssel leütötte a férfit, a nőt pedig hasba rúgta. Ezt követően Habony visszaült a terepjáróba, és kikerülve az ötvenes éveiben járó férfit, elhajtott a helyszínről.

Rényi ezt a bírósági ítélet alapján írta meg.  A miniszterelnök legfőbb bizalmasának azonban ez nem fért bele, és beperelte az újságírót. Többek között arra hivatkozva, “magán és üzletemberként számos ismerősének, barátjának magyarázkodnia kellett”, sőt volt ismerős, aki emiatt nem fogott vele kezet, és “üzleti kár is érte, amely üzleti titok.”

Sem a rendőrség, sem a pótmagánvád benyújtása után a bíróság nem tudta értelmezni Habony vádjait. Meg is szüntettek minden eljárást.

photo_camera MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Habony pedig most fellebbez ez ellen. Ez Rényi mikroblogjáról derült ki. Ügyvédi csapata most új, nagyon erős érvekkel állt elő:

bár Habony tárgyalása nyilvános volt, de azon Rényi nem volt jelen, ezért az ott elhangzottakról sem közvetett, sem közvetlen információja nem lehetett.  Rényi azonban mégis hozzájutott ezen információkhoz, ez pedig szerintük elég a visszaélés személyes adattal bűncselekményének megvalósításához.

Ráadásul szerintük ezen információk nyilvánosságra kerülése (azaz hogy hogyan pofozott le a Lexusából kiszálló, egykori Kendó-világbajnok a zebrán átsétáló házaspár férfi tagját) nem közérdek. Ebben nem teljesen értünk egyet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.