Nem igaz, amit állít - írja Lázár Jánosnak a norvég külügyminiszter

POLITIKA
2014 április 30., 08:38
comments 87

Megérkezett a norvég válasz Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelére.

Lázár rászólt a norvégokra, hogy a Norvég Civil Alapból érkező pénzeket szerinte LMP-sek osztják el. Ezzel pedig Lázár szerint Norvégia beavatkozik a magyar belpolitikába.

Később kiderült, hogy két csoport pályázott e pénzek elosztására a norvégoknál, az Ökotárs Alapítvány és a Századvég Alapítvány. Utóbbi a Fidesz és a kormány kvázi háttérintézménye, számos állami megrendelés kedvezményezettje. A magyar kormány jobban örült volna, ha a Századvég győzött volna.

Az április elején feladott levélre most érkezett meg a válasz. (A teljes levél a norvég kormány honlapján angolul olvasható.)

A norvég külügyminiszter emlékezteti Lázárt, hogy az Ökotárs nyílt és átlátható pályázaton nyerte el a Civil Alap vezetését. A pályázati szabályok minden országban egységesek, és erről 2011-ben még külön meg is állapodtak a magyar kormánnyal. Utal arra is, hogy a politikai elfogultságról szóló vád Lázárnak csak a magyar nyelvű levelébe került bele, angolul ezt már nem küldte el.

Aztán ezt írja Vidar Helgesen külügyminiszter:

Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogat sem pénzügyileg, sem pedig egyéb módon politikai szerveződéseket Magyarországon. Ezek igazán meghökkentő vádak, és nem találom igaznak őket.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.