Nem igaz, amit állít - írja Lázár Jánosnak a norvég külügyminiszter

Megérkezett a norvég válasz Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár levelére.

Lázár rászólt a norvégokra, hogy a Norvég Civil Alapból érkező pénzeket szerinte LMP-sek osztják el. Ezzel pedig Lázár szerint Norvégia beavatkozik a magyar belpolitikába.

Később kiderült, hogy két csoport pályázott e pénzek elosztására a norvégoknál, az Ökotárs Alapítvány és a Századvég Alapítvány. Utóbbi a Fidesz és a kormány kvázi háttérintézménye, számos állami megrendelés kedvezményezettje. A magyar kormány jobban örült volna, ha a Századvég győzött volna.

Az április elején feladott levélre most érkezett meg a válasz. (A teljes levél a norvég kormány honlapján angolul olvasható.)

A norvég külügyminiszter emlékezteti Lázárt, hogy az Ökotárs nyílt és átlátható pályázaton nyerte el a Civil Alap vezetését. A pályázati szabályok minden országban egységesek, és erről 2011-ben még külön meg is állapodtak a magyar kormánnyal. Utal arra is, hogy a politikai elfogultságról szóló vád Lázárnak csak a magyar nyelvű levelébe került bele, angolul ezt már nem küldte el.

Aztán ezt írja Vidar Helgesen külügyminiszter:

Szeretném aláhúzni, hogy Norvégia kormánya nem támogat sem pénzügyileg, sem pedig egyéb módon politikai szerveződéseket Magyarországon. Ezek igazán meghökkentő vádak, és nem találom igaznak őket.