Szerdánként csakis rózsaszín!

Az elemzés mellett azért ne felejtsük el a lányvilág mésik legfontosabb szabályát sem: szerdánként rózsaszínt viselünk. Németh Krisztina alkotása a témában:

Mivel ma szerda van, megpróbáltam alkalmazkodni ehhez, de mindössze egy eperszínű nadrág jött össze.

Kiváncsiak voltunk viszont arra is, mit szólnak a Mean Girls divatjához a szakértők. A témában a Guardianon is megjelent a napokban egy cikk, mi a Glamour szerzőjét, Nagy-György Borit kérdeztük.

Ki a legjobban öltözött lányszereplő a filmben, és miért?

Egyértelműen Cady Heron, azaz Lindsay Lohan gardróbja a legváltozatosabb. Eleinte teljesen hétköznapi, farmer-póló-kabát összeállításokban láthatjuk, amit aztán szép lassan és fokozatosan a Plasztikok csilli-villi, mindenki által irigyelt szintjére fejleszt. Nem feledkezhetünk meg Regina George, vagyis Rachel McAdams hatásos szettjeiről sem. Dominál a rózsaszín és az olyan drága márkák, mint a Louis Vuitton, a Burberry, a Fendi vagy akár a Lacoste, melyeknek köszönhetően természetesen mindenki úgy akar kinézni, mint a Plasztikok vezére.

Mi áll jobban Cadynek, a saját ruhái, vagy amikor kezdi átvenni a csajok stílusát?

Mielőtt Plasztik lesz, Cady egy teljesen átlagos lány, azok közül is a dögösebbik fajta, ahogy Janis ezt meg is jegyzi. Stílusára az egyszerűség, praktikusság jellemző, de aztán minden megváltozik, amikor Regináékkal kezd el lógni. Nekem az a kedvenc periódusom, amikor csak próbálkozik beolvadni a Plasztikok csapatába, és még egyik lábbal a saját világában, de a másikkal már a túloldalon jár. Ez a legrosszabb, de egyértelműen a legviccesebb fázis. Kétségtelenül feltűnőbb lesz, miután falatnyi szoknyácskákban, feszes pólókban, magas sarkúban és tonna sminkkel az arcán kezd el suliba járni.

Viszont óriási felüdülés, amikor a film végére visszatér saját stílusához, ami már egy fokkal nőiesebb, mint a kezdetleges, de mégis fényévekre jár a Plasztikos divatőrülettől.

Hatott bármiben a Mean Girls a divatvilágra?

Különösebb hatása szerintem itthon nem volt, a film fontossága nem a feltüntetett divatban nyilvánul meg, annak ellenére, hogy ez az egyik mozgatórugója. Azt mondanám, hogy a későbbiekben, amolyan nosztalgiaképpen tért vissza a Mean Girls a divatvilágba. Most, hogy ugye 10 éves a film, például olyan ékszerkollekció is készült, mely a legviccesebb poénokat, pillanatokat idézi fel. Amikor kijött a film még nagyon a gimi elején jártam, de emlékszem, hogy amellett, hogy csodáltam Reginát amiért olyan közkedvelt, szép és csinos, sosem akartam volna úgy öltözködni, ahogy ő. De abban biztos vagyok, hogy lányok milliói rajongtak a Plasztikok szettjeiért például Amerikában, és rengetegen utánozták is, ott tényleg komoly hatással volt a film a gimisek stílusára. Ráadásul, aki egyszer látta a filmet, annak örökre megmarad az, hogy „szerdán rózsaszínt viselünk”! 

Mai szemmel nézve milyen a szereplők öltözködése, mennyire tűnik elavultnak, és mi az, ami ma is menő lenne a gimiben?

Manapság szerencsére nem divatosak már a nagyon rövid csípőszoknyák, a hasvillantós, feszes pólók és a csillogó ékszerek – ezeknek a lezserebb, letisztultabb verziója viszont már működhet, ahogyan azok a szuper baseball dzsekik is bármikor. Viszont inkább ciki lenne ma az a lány, aki egy olyan szettben jelenne meg a suliban, mint a Plasztikok. A 10 év még nem elég hosszú idő ahhoz, hogy ismét visszatérjenek ezek a trendek, de biztos vagyok benne, hogy nem kell már sokat várni rá, és újra menő lesz a halványrózsaszínű rakott szoknya magas sarkúval, a világoskék kardigán haspólóval és a betűmedálos nyaklánc.