Új elemmel bővül a periódusos rendszer

TUDOMÁNY
2014 május 02., 17:42
comments 15

Itt a periódusos rendszer új, 117. eleme, aminek egyelőre még nincs neve – írja az I Fucking Love Science online tudományos magazin.

Egy amerikaiakból és oroszokból álló tudóscsapat 2010-ben jelentette be, hogy előállítottak egy atomot 117 protonból, ezzel betömték azt a rést, ami négy éve tátongott a tudomány pajzsán, ugyanis négy éve már készítettek egy 118 protonból álló atomot.

A Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója (IUPAC) viszont ragaszkodott hozzá, hogy két független csapat erősítse ezt meg, mielőtt hozzáadnák a periódusos táblázathoz az új elemet. Az új elemet egyelőre Ununszeptiumnak hívják, de az elnevezés még nem hivatalos.

David Hinde ausztrál professzor szerint a 117. elem megalkotása „az abszolút határa annak, ami jelenleg lehetséges” a tudományban. Nem is volt egyszerű előállítani:

Több mint 1019 darab 48Ca (nem valami gyakori) izotópot lőttek bele egy berkéliumba, hogy létrejöjjön négy darab Ununszeptium.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.