Új elemmel bővül a periódusos rendszer

2014 május 2., péntek 17:42
15

Itt a periódusos rendszer új, 117. eleme, aminek egyelőre még nincs neve – írja az I Fucking Love Science online tudományos magazin.

Egy amerikaiakból és oroszokból álló tudóscsapat 2010-ben jelentette be, hogy előállítottak egy atomot 117 protonból, ezzel betömték azt a rést, ami négy éve tátongott a tudomány pajzsán, ugyanis négy éve már készítettek egy 118 protonból álló atomot.

A Tiszta és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Uniója (IUPAC) viszont ragaszkodott hozzá, hogy két független csapat erősítse ezt meg, mielőtt hozzáadnák a periódusos táblázathoz az új elemet. Az új elemet egyelőre Ununszeptiumnak hívják, de az elnevezés még nem hivatalos.

David Hinde ausztrál professzor szerint a 117. elem megalkotása „az abszolút határa annak, ami jelenleg lehetséges” a tudományban. Nem is volt egyszerű előállítani:

Több mint 1019 darab 48Ca (nem valami gyakori) izotópot lőttek bele egy berkéliumba, hogy létrejöjjön négy darab Ununszeptium.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt