Ön tudja, hogyan és miért halt meg Welsz Tamás? Mert mi egyre kevésbé értjük

bűnügy
2014 május 05., 11:22
comments 81

"Bevettem valamit, már nem tehetnek semmit."

Állítólag ezek voltak a március 20-án elhunyt Welsz Tamás utolsó szavai. A Simon-ügyben kihallgatott, de évek óta több gyanús sztoriban felbukkanó vállalkozó halála azóta is rejtélyes, és az eltelt másfél hónapban inkább csak összekavarodtak, semmint tisztázódtak a történtek.

Halál a rendőrautóban

Welsz Tamás halála eleve gyanús volt. Kezdetben elég zavarosak voltak a hírek arról, hogy hol halt meg: a budai irodájában, vagy a rendőrautóban. Később ez utóbbi vált hivatalossá, vagyis Welsz Érdről Budapestre tartva, a rendőrautó hátsó ülésén halt meg március 20-án. Azután, hogy iratokat adott át a rendőröknek.

Egy dolog biztos: a Központi Nyomozó Főügyészség nem vizsgálódik, márpedig ha a rendőröket hibáztatnák Welsz haláláért, akkor a KNYF nyomozna.

Hogy mibe?

Már az első hírek között felmerült, hogy Welsz bevett valamit, de a rendőrség elzárkózott a hír kommentálásától. A halottkémi jelentés állítólag három héttel Welsz halála után, április 10-én készült el. Welsz eszerint nem szervi eredetű hirtelen szívleállásba halt bele, ezért a halál okaként azt írták:

önkezűség.

Vagyis öngyilkos lett. Ami azért furcsa, mert a rendőrök korábban határozottan állították, hogy nem vett be semmit. A toxikológiai vizsgálatok

sem mutattak ki semmilyen mérget a szervezetében.

Akkor "a szakemberek" további vizsgálatokat tartottak indokoltnak. Ezek elvégzésére volt is idejük, legalábbis 11 napja még az volt az állítás, hogy a múlt héten adhatják ki Welsz holttestét a hozzátartozóinak. Hogy a vizsgálatok vagy a holttest átadása megtörtént-e, nem tudjuk.

Fiola a pöcegödörben

Ha Welsz mégis mérget evett, azt az elméletgyártók szerint érdi lakásán vehette be, ahol a fürdőszobában rejtegette. Az amúgy is csavaros történet legcsavarosabb száláról a Blikk írt, ők úgy tudják, hogy:

  • Welsz barátnője, H. Andrea távolról követte azt a rendőrautót, amiben Welsz rosszul lett.
  • Amikor látta, hogy rosszul lett, hazatelefonált Érdre a mindenesnek, hogy tüntesse el a méregfiolát.
  • A mindenes a tízköbméteres pöcetőgödörbe dobta.
  • De ezt aztán kihallgatásán elárulta a rendőröknek.
  • Akik aztán kiszivattyúzták a pöcegödröt és megtalálták az üvegcsét.

Ami így együtt felettébb életszerűnek tűnik.

Afrikai nyílméreg? Amerikai kivégzőszer?

Hogy mi lehetett a pöcéből kihalászott fiolában? Ahány újság, annyi elmélet. Welsz afrikai kapcsolatai miatt - végülis a Simon-ügybe is úgy keveredett bele, hogy állítólag ő adott hamis bissau-guineai útlevelet Simonnak, de erről majd később - a kezdetektől erősen tartotta magát a gondolat, hogy valami afrikai törzsi mérget vehetett magához. Olyat, amilyennel a nyílhegyeket kenik be, hogy aztán a véráramba jutó méreg légzésbénulást, szívleállást okozva végezzen az épphogy csak megsebzett áldozattal.

A másik elmélet az elméletgyártásban igen aktív Blikké. Eszerint nátrium-pentotál lehetett a fiolában. Ezt az Egyesült Államokban kivégzésekhez használják, Magyarországon legálisan gyakorlatilag beszerezhetetlen, kizárólag speciális műtéteknél használják, külön engedéllyel.

A nátrium-pentotál erős nyugtató és érzéstelenítő, nagy mennyiségben eszméletvesztést, a légzés, a keringés és a szív leállását okozza. Por formában hosszabb ideig is tartható, higítva orálisan is fogyasztható, csak úgy lassabban fejti ki a hatását. Welsz a lehetséges forgatókönyvek szerint a szer bevétele után legalább egy órával halt meg, tehát ez akár igaz is lehet.

De miért ölte volna meg magát?

Rejtély.

Állítólag beteg ember volt, világ életében rosszul viselte a stresszt, magánéleti válságba került, mert barátnője elhagyta és anyagilag is ellehetetlenült a nyomozás miatt.

De az is lehet, hogy kiváló kondiban volt, folyamatosan sportolt, barátnője a végsőkig kitartott mellette és anyagilag sem állt annyira rosszul, mert két héttel a halála előtt vásárolt lakást a budai házban, amiben cégei irodákat bérelnek.

Az alapján, hogy hány vizsgálat folyt ellene, akár stresszelhetett is:

  • 2013. október 3-án adott ki ellene nemzetközi elfogatóparancsot a panamai ügyészség.
  • November 14-én már az Interpol is.
  • November 18-án pár napra őrizetbe is vette a rendőrség.

De voltak korábbi ügyei is:

  • 2006-ban és 2008-ban is vizsgálta az NBH.
  • Vagyonosodási vizsgálatot is elrendeltek, ez kétmilliárd forint adózatlan jövedelmet tárt fel.
  • Bissau-Guineai üzleteit is vizsgálták, 715 millió forintos adócsalásért 2012-ben még vádat is emeltek ellene.

De az alapján, hogy ezeknek a vizsgálatoknak milyen következményei voltak, akár nyugodt is maradhatott volna:

Bár a magyar hatóságok már legalább hat, de talán már nyolc éve tudtak útlevélbizniszéről, a mai napig nem vizsgálják, hogy kik kaptak tőle útlevelet és mire használták azt.

És annak ellenére szabadlábon védekezhetett, hogy már 2011-ben több százmilliós adócsalással gyanúsították.

Kincs, ami nincs

A halálán túl is tobzódik a rejtélyekben Welsz története. A kezdetekben úgy tudtuk, van egy háza Érden és egy irodája a Logodi utcában. Azóta előkerült egy harmadik, Zsolt utcai lakás is, ahova állítólag a szeretőit vitte. Az első két ingatlant a rendőrség többször is alaposan átkutatta, a Logodi utcai irodát le is pecsételték. Ide azóta vagy betört valaki, és elvitte a széfet, benne iratokkal és több millió forintnyi készpénzzel, vagy csak megpróbált betörni, de fölöslegesen, mert eleve nem volt széf az irodában.

Welsz üzletfelei is rejtélyes halált halnak vagy eltűnnek

Arról az Index írt, hogy Welsz két szlovákiai magyar üzleti partnerével is furcsaságok történtek azóta, hogy Welsz ellen nyomozás indult. Egyiküknek, Dömény Zoltánnak például szimplán

nyoma veszett.

Őt utoljára a Duna közelében látták, ahol igen zavartan viselkedett: rádobta a kabátját egy arra járó idős úrra, majd nekirohant a Dunának. A kocsijában búcsúlevelet találtak, de mert a holtteste nem került elő, felmerült, hogy csak az eltűnését próbálta öngyilkosságnak álcázni.

Amúgy Welsz esetében is felmerült, hogy nem is halt meg, csak ezzel a trükkel vette tanúvédelembe a rendőrség, de ez elég valószínűtlennek tűnik - mentősöket, civil szemtanúkat is be kellett volna szervezni az akcióba.

Welsz és Dömény üzlettársa, egy bizonyos B. Gyula pedig a hírek szerint előzetes letartóztatásban hunyt el - bár erről a szlovák hatóságok nem kívántak felvilágosítást adni. B. állítólag azután lett nagyon ideges, hogy Welsz ellen körözést adott ki az Interpol. Ő a hírek szerint áfacsalásban működött együtt Welsszel és Döménnyel, amiről ki is tálalt még a halála előtt.

De mi van Simon útlevelével?

A Simon-ügy szimbóluma egy hamisított bissau-guineai útlevél, amit állítólag Gabriel Derdak névre állítottak ki, amiből a Derdák Simon anyjának a leánykori neve.

Eleve tréfás, hogy az egyik perdöntő bizonyíték eleve hamisítvány.

Képzeljék maguk elé a jelenetet, amiben a vád és a védelem egyaránt ezzel érvel.

De ami még tréfásabb, hogy a legfrissebb hírek szerint az útlevél a maga fizikai valójában nem is létezik, legalábbis nincs a nyomozók birtokában. Hogy ez így van-e, természetesen az ügyészség nem kivánta megerősíteni, de nem is cáfolta.

Így azt az értesülést sem kommentálták, hogy Simon hamis útleveléről csak egy fénymásolat alapján tudnak. Mindenesetre ez életszerűbb annál a gondolatnál, hogy Simon egy nemzetközi körözés alatt álló közismert bűnöző széfjében tartsa hamisított iratait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.