Odesszában a rendőrök is félnek

külföld
2014 május 05., 15:00
comments 77
  • A brutális pénteki mészárlás óta Odesszában is a félelem az úr.
  • Oroszpárti tüntetők rohanták le a rendőrséget.
  • Az ukrán elnök szerint már háború van.
photo_camera AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV

Újabb rendőrörsöt rohantak le az oroszpárti tüntetők Kelet-Ukrajnában. A jelenet az utóbbi időben szinte megszokottá vált, az odesszai támadás viszont még a szokásosnál is sokkal feszültebb volt. Az akció ugyanis az utóbbi hónapok legvéresebb incidensét követően történt.

Arról, hogy a helyi szakszervezeti épületben 43 oroszpárti tüntető halt meg pénteken, miután rájuk gyújtották az épületet, bővebben itt írtunk. Ezután viszont a túlélő oroszpártiak egy részét őrizetbe vette a rendőrség.

Ellenállás nélkül

Őket szabadították ki a társaik. Felfegyverkezve törtek be a rendőrség területére, ablakokat törtek be, és járműveket vertek szét, miközben nem ütköztek különösebb ellenállásba a hatóságok részéről. 67 társukat végül ki is engedték.

Hősök, hősök! Odessza orosz város!

- felkiáltásokkal fogadták őket. Volt, aki azt mondta, a rendőrök jól bántak velük, és érezhetően az ő oldalukon állnak. Közben a tüntetők egy részét tovább bőszítette, hogy az oroszpártiakat még le is tartóztatták, támadóikat viszont nem.

photo_camera AFP PHOTO/ ANATOLII STEPANOV

A részben leégett épületet vasárnap újra megnyitották, dolgozók és aktivisták kutatták át, mi maradt a pusztítás helyszínén. Találtak fegyvereket és önvédelmi eszközöket, de kiderült az is, hogy az épületnek csak egyes részein, az alsó szinteken, és a lépcsőházában volt tűz. A kaotikus helyzetben sokan úgy halhattak meg égési sérülések, vagy fulladás miatt, hogy tőlük néhány méterre biztonságok helyiségek voltak, de erről nem tudtak.

Focimeccsből mészárlás

Az ukrán miniszterelnök az eset kivizsgálását követeli, és azt mondja, a helyi biztonsági szervek biztosan hibátak, amiért nem léptek közbe. Az EU független vizsgálatot kezdeményezett.

A BBC utólag megkísérelte rekonstruálni, mi történhetett. Pénteken a helyi első osztályú ukrán focicsapat, a Csornomorec Odessza fogadta a Metalliszt Harkovot, a meccsre pedig mindkét csapat Kijev-párti ultrái megérkeztek, hogy közösen demonstráljanak Ukrajna mellett.

A városban korábban is tartottak tüntetéseket mindkét oldalon, ezek viszonylag békésen zajlottak. Most viszont a Kijev Post szerint a Vkontakte közösségi oldalon már előre hergelték egymást a szeparatisták, azzal a felszólítással, hogy

mutassuk meg nekik, mint Donyeckben.

Márpedig ott keményen szétverték a Kijev-pártiak rendezvényét.

photo_camera REUTERS/Yevgeny Volokin

Az biztos, hogy péntek délután összecsapások kezdődtek a két csoport között. Eleinte főleg kődobálás volt, aztán lövöldözés is, közelharc ekkor még kevésbé. A harcok azon a téren folytatódtak, ahol az oroszpárti tüntetők sátrat vertek - a másik oldal viszont többszörös túlerőben volt. A felvételek szerint mindkét oldalon bőven voltak olyanok, akik fel voltak fegyverezve.

Lincselés volt

A szeparatisták a térről egy szakszervezeti épületbe menekültek, sokaknak ez lett a veszte. Arról is többféle magyarázat született, hogy mi okozta a tüzet - kívülről biztosan dobáltak Molotov-koktélokat befelé, de egyes beszámolók szerint a bent lévők is próbáltak kifelé dobálni, ezek közül viszont volt, ami az épületen belül gyulladt meg.

Azok közül viszont, akik kijutottak az épületből, sokakat durván megvertek, valósággal vadásztak rájuk. Egy helyszínen lévő amerikai újságíró azt mondta, leginkább lincselésre emlékeztette a jelenet.

photo_camera REUTERS/Yevgeny Volokin

Az ukrán titkosszolgálat szombaton azt állította, hogy nem ukránok, hanem az orosz titkosszolgálat által szervezett provokátorok gyújtogattak és támadtak pénteken. A titkosszolgálat szerint ezeket a provokátorokat Transznyisztrijában toborozták, vagyis a Moldáviától elszakadt, csak az oroszok által elismert államból hozták őket. Arról egyébként a Russia Today is írt, hogy az események elszabadulásában közrejátszhattak provokátorok is.

Ez már háború

Ahogy pedig szombati cikkünkben írtuk, "Oroszországnak az a legfőbb érdeke, hogy Ukrajnában a bizonytalanság és a rettegés tartós maradjon, hogy ne legyenek most választások, és ne indulhasson meg a nyugatbarát konszolidáció."

Az odesszai zsidó közösség vezetője arról beszélt, ők már felkészültek az evakuálásra, mert attól tartanak, az erőszak elszabadul. Az egymilliós városban nagyjából harmincezer zsidó él.

Olekszandr Turcsinov ideiglenes ukrán elnök hétfőn azt mondta, háborúban állnak Oroszországgal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.